Átpréselték a görög megszorító csomagot

2011.10.19. 21:07
A görög parlament szerda este első olvasatban megszavazta a kormány újabb megszorító csomagját, ami ellen rengetegen tüntettek a fővárosban.

Százötvennégy képviselő mondott igent az intézkedésekre és száznegyvenegyen szavaztak ellene. A 300 tagú görög parlament csütörtökön dönt végleg a csomagról néhány részletkérdés tisztázása után.

A megszorítások kellenek ahhoz, hogy Görögország megkapja a tavaly jóváhagyott 110 milliárd eurós nemzetközi hitel következő, nyolcmilliárd eurós részletét. Ennek elnyerése létfontosságú a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Athénnak, e nélkül ugyanis Görögország fizetésképtelenné válhat november közepére.

A parlamenti jóváhagyás révén egyebek mellett lehetővé válik a közalkalmazottak számának drasztikus csökkentése, fizetésük jelentős megkurtítása és további adóemelés.

A hatóságok ötezer rendőrt mozgósítottak Athénban, kétezret pedig készültségbe helyeztek. A parlament közelében összecsapások robbantak ki: a feketébe öltözött és álarcot viselő tüntetők márványdarabokat és Molotov-koktélokat hajítottak a rendőrökre, akik válaszul könnygázzal, valamint fény- és hanggránátokkal próbálták meg feloszlatni a randalírozókat. A mentők tájékoztatása szerint tizennégy rendőr és három tüntető megsérült.

A kétnapos általános sztrájk első napján legalább százezer ember vonult ki Athén utcáira, hogy tiltakozzon az újabb megszorító intézkedések és elbocsátások ellen.