Európai bankokra csaptak le a hatóságok

2011.10.19. 13:43

Európa-szerte számos bank irodáiban tartottak házkutatást az Európai Bizottság versenyfelügyeletért felelős részlegének emberei, egy kartell nyomait kutatva.

A Reuters szerint a felügyelők azt gyanítják, hogy a bankok - köztük a német Deutsche Bank - manipulálták az európai Euribor és a londoni Libor hitelkamatlábat. Ezek azért fontosak, mert ezeket veszik figyelembe a bankok az egymásnak folyósított hitelek kamatának megállapításakor, ez pedig jelentős hatással van a lakossági és vállalati hitelek kamatainak alakulására is.

A Napi Online szerint a válság idején a kamatok befolyásolásával olyan látszatot kelthettek a bankok, hogy olcsóbban jutnak hitelhez, mint valójában, s ezzel jobbnak mutathatták helyzetüket a valóságosnál. A vizsgálat emellett arra is kiterjed, hogy egyes kereskedők a bankok treasury osztályaival együttműködve nem spekuláltak-e árfolyamváltozásokra, úgy mozgatva a kamatokat, hogy devizaüzleteik a legtöbb hasznot hozzák.

Mintegy beépített segítőként a svájci UBS - a tettei következményei alóli mentésségért cserébe - együttműködik a hatóságokkal - derült ki a bank közleményéből még júliusban. A Barclays néhány más pénzintézettel együtt korábban elismerte, hogy érintett a Liborral kapcsolatos vizsgálatban.