Mégsem mentik meg a németek Európát

2011.10.19. 15:39 Módosítva: 2011.10.19. 16:02
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Az euróövezeti mentőalap, az EFSF forrásait nem emelik a már jóváhagyott 440 milliárd euró fölé, és Németország részvétele sem haladja meg ebben a 211 milliárd eurót – közölte szerdán a német pénzügyminisztérium szóvivője.

    Martin Kotthaus sajtótájékoztatóján ezzel cáfolta a The Guardian című brit lap korábbi hírét, amely szerint Franciaország és Németország megállapodott abban, hogy 2000 milliárd euróra emelik az euróövezeti mentőalap, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) forrásait, azaz megötszörözik a jelenleg 440 milliárd eurós tényleges hitelezési kapacitású mentőalap eszközeit.

    Mint Kotthaus elmondta: "termékeny és pozitív" tárgyalások folynak Európa-szerte a hétvégi uniós csúcs előtt. Az egyeztetések fókuszában az áll, hogy az euróövezet országai hogyan tudnák leghatékonyabban felhasználni az EFSF 440 milliárd eurónyi forrását, és várakozásai szerint napokon belül megoldás születik.

    Ugyanakkor határozottan kijelentette: "nem folynak tárgyalások arról, hogy az alap forrásait 440 milliárd euró fölé emeljék. Ennyi van, és kész".

    A berlini bejelentésre, ha kis mértékben is, de gyengülni kezdett az euró, és gyengült az euróhoz képest is a forint. Az euró/frank árfolyam az 1,235-ös szintről 1,247-ig lengett ki, az euró forintban számolt ára a 294-es szint közeléből 297 fölé erősödött.

    Korábban vezető közgazdászok és üzletemberek – köztük Soros György magyar származású amerikai milliárdos is – úgy vélekedtek, hogy a közös európai valuta állandó mentőmechanizmusának forrásait legalább 2000 milliárd euróra kell emelni, hogy az euróövezeti országok adósságválságát rendezni tudják.

    Brian Dolan, a bedminsteri (New Jersey) Forex.com vezető elemzője kijelentette, hogy a Guardian információi, ha valósnak bizonyulnak, azok, amelyekre a piac vár, és a 2000 milliárd euró helyes iránynak tűnik. Hozzátette azonban, hogy Angela Merkel német kancellár korábbi figyelmeztetése, miszerint a vezetők nem tudják egy csúcstalálkozón megoldani az adósságválságot, óvatosságra inti. „Sok olyan európai jelentést láttunk már, hogy valami küszöbön áll, másnap reggel pedig csalódnunk kellett” – fogalmazott Dolan.