Szorosabbra fűzik a posztszovjet szálakat

2011.10.19. 10:53

Oroszország szabadkereskedelmi megállapodást kötött hét másik posztszovjet állammal, így számos áru esetében törlik az egymás közti kereskedelemben alkalmazott vámokat – írja a BBC.

Az Ukrajnát, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Örményországot, Kirgizisztánt, Moldovát és Tádzsikisztánt érintő megállapodást azután jelentették be, hogy lezárultak az államok között Szentpéterváron folyó tárgyalások, arról azonban egyelőre nincsenek információk, hogy pontosan mely termékeket érint a vámok eltörlése.

Az egyezményhez, amit a 2012-es hatályba lépés előtt még ratifikálni kell az érintett államok törvényhozásában, az év végéig csatlakozhat Üzbegisztán, Azerbajdzsán és Türkmenisztán is.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint a lépéssel versenyképesbbé válik az országok közös gazdasága. Elemzők szerint a legfontosabb motívum Ukrajna csatlakozása az egyezményhez, mivel az ország korábban inkább Európával igyekezett szorosabbra fűzni a viszonyt - ugyanakkor a jelenlegi elnök, Viktor Janukovics oroszbarátabb politikát folytat elődjénél. Emellett az ellenzék politikai motivációkkal magyarázza azt is, hogy múlt héten Julia Timosenkót, az ország volt miniszterelnökét hét év börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert a 2009-es oroszokkal kötött gázmegállapodás kapcsán túllépte a hatáskörét.