Hasított a spanyol nyár

2011.10.24. 16:26

Spanyolországban minden idők egyik legjobb nyári szezonját zárta az idegenforgalmi ágazat, a hétfőn megjelent adatok szerint a július-szeptemberi időszakban 20,9 millió külföldi nyaralt az országban, ami 8,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A gazdasági minisztérium közleménye szerint az év első kilenc hónapjában összesen 45,8 millió külföldi kereste fel Spanyolországot, ez 8 százalékos növekedés. A nyári szezon kiemelkedően jól sikerült, szeptemberben például 5,8 millió külföldi vendéget regisztráltak, 9,2 százalékkal többet a tavalyinál.

Az eddigi tendenciák alapján az év végéig nagyjából 57 millióan látogathatnak az országba, így 2011 a negyedik legjobb év lehet a spanyolországi turizmus történetében. A január-szeptemberi időszakot együttvéve a legtöbben Nagy-Britanniából érkeztek. Kiemelkedően sok vendég jött Németországból, Hollandiából és Franciaországból is - közölte a minisztérium.

Spanyolországban a hazai össztermék (GDP) nagyjából 10 százalékát adja az idegenforgalom. A súlyos gazdasági válsággal - egyebek között rekord mértékű munkanélküliséggel és egyre nehezebben finanszírozható államadóssággal - küzdő országnak mindenekelőtt az észak-afrikai átalakulás és a nyugat-európai fellendülés kedvezett. A forradalmi változások okozta bizonytalanság miatt sokan Tunézia vagy Egyiptom helyett Spanyolországot választották, a Németországban és több más nyugat-európai piacon beindult - és időközben lelassult - konjunktúra hatására pedig többen engedhettek meg maguknak spanyolországi nyaralást.

Az egyes turisztikai régiókat tekintve a Kanári-szigeteken regisztrálták a legnagyobb mértékű növekedést. A szigetcsoporton 7,4 millió külföldi fordult meg az év elejétől szeptember végéig, ami 19,7 százalékos növekedés az előz év azonos időszakához viszonyítva.