Veszélyben a szerdai eurómentés

Portfolio
2011.10.25. 16:01 Módosítva: 2011.10.25. 16:33
Feltehetően a nagyfokú nézeteltérések miatt elmarad a holnapi eurózóna állam- és kormányfői csúcstalálkozót megelőző időpontra tervezett pénzügyminiszteri találkozó (Ecofin) – tudta meg az FT Brussels blogja. A hírre, amit azóta brit források meg is erősítettek, hirtelen hanyatlani kezdtek a nyugat-európai vezető részvényindexek és az euró is.
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A Financial Times blogja szerint Jacek Rostowski, az EU soros elnökségét betöltő Lengyelország pénzügyminisztere tegnap este írt levelében figyelmeztette az Ecofin ülésen elnöklő Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnököt, hogy az ülést várhatóan egy-két nappal el kell halasztani, hiszen a tagállamok mindeddig nem tudtak megegyezni a bankmentő csomag részleteiről. Ez azonban akár feleslegessé is teheti a pénzügyminiszterek találkozóját, hiszen az változatlan, hogy az állam- és kormányfők holnap találkoznak.

    A hangulatot már Angela Merkel német kancellár délutáni nyilatkozata is rontotta, az újabb fejlemény pedig (amely az amerikai részvénypiacok nyitásával együtt jelent meg) fokozta azt. Az euró/dollár jegyzések 1,3920 körülről hirtelen 1,3860-ig hullottak, majd 1,3880-ig emelkedtek. A holnapi eurózóna csúcstalálkozó előtti ideges hangulat egyre inkább fokozza a piaci volatilitást.

    Noha a német parlament csak szerdán szavaz az euróövezeti mentőalap kibővített alkalmazási lehetőségeiről, illetve ennek kapcsán arról, hogy Angela Merkel kancellárt az újabb uniós csúcson várható döntések elfogadásához megfelelő mandátummal lássa el, berlini politikai körökben már kedden mindenki  a voksok várható alakulását számolta.

    A szavazás kimenetelétől függ ugyanis, hogy a kancellár jóváhagyását adhatja-e a szerda esti csúcstalálkozón remélt, az adósságválság leküzdését célzó erőfeszítésekhez, ezek keretében pedig az euróövezeti mentőalap, az EFSF hatékonyabb alkalmazásához, a görög államadósságok 50-60 százalékos leírásához, továbbá ez utóbbival összefüggésben a bankok mintegy 100 milliárd euróval történő feltőkésítéséhez.

    A Bundestag esetleges elutasítása szakértők szerint beláthatatlan következményekkel járna, az adósságválság tovább éleződne és súlyos politikai és bizalmi válsággá válna.

    Kedd délutáni értesülések szerint mind a kormánypártok, mind az ellenzék soraiban több az olyan képviselő, aki  az elmúlt hét végi, első csúcson született előzetes megállapodások ellen van, azt hangoztatva, hogy azok nem segítik a krízis tartós megoldását, és növelik a kockázatokat Németország számára is. Három héttel ezelőtt hasonló szavazás volt a Bundestagban, akkor azonban a 440 milliárd euróra kibővített EFSF nagy többséggel támogatást kapott.

    Hasonló többségre a szerdai szavazáskor a szakértők és az előzetes becslések szerint aligha lehet számítani, ennek ellenére várható, hogy a kancellár felhatalmazásához meglesz a többség. Az ellenzéki pártok hiányolták ugyan az információkat, jelezték ugyanakkor, hogy minden valószínűség szerint támogatni  fogják az adósságválság leküzdését célzó erőfeszítéseket, és ezzel összefüggésben a kancellárt megfelelő felhatalmazással látják el. Mind a szociáldemokraták, mind a Zöldek leszögezték ugyanakkor, hogy a kancellártól a szavazásig további tájékoztatást várnak, és a 211 milliárd eurós német garanciavállalás nem növekedhet.

    Frank-Walter Steinmeier, a szociáldemokraták parlamenti frakcióvezetője hangsúlyozta, hogy pártjának a válságkezeléssel kapcsolatban aggodalmai, illetve  fenntartási vannak,a válság azonban olyan méretű, hogy a megoldását célzó intézkedések nem halogathatók. Ezzel összefüggésben Steinmeier Németország európai felelősségére utalt. A frakcióvezető hangoztatta, hogy legkésőbb a szerda délelőttre tervezett kormánynyilatkozatban a részletekről is információkat várnak.