Megfúrják a németek az eurómentést?

2011.10.25. 10:39 Módosítva: 2011.10.25. 11:18
Keddi értesülések szerint kérdéses, hogy Angela Merkel kancellár megkapja-e a szerdai újabb uniós csúcson várható döntések támogatásához szükséges parlamenti felhatalmazást, miután német kormánypárti és ellenzéki képviselők egyaránt bírálták az euróövezeti mentőcsomagról a hétvégi brüsszeli csúcsértekezlet után kiszivárgott részleteket.

Az uniós tagállamok vezetői közül Merkel az egyetlen, akinek az alkotmánybíróság korábbi határozata nyomán a parlament teljes mértékben megkötheti a kezét. A teljes Bundestag szerdán délután szavaz az adósságválság leküzdését célzó erőfeszítésekről, ezen belül mindenekelőtt az euróövezeti mentőalap, az EFSF kibővített alkalmazási lehetőségeiről és a kancellár az esti brüsszeli csúcson csakis a parlament jóváhagyása esetén támogathatja azokat.

Keddi sajtónyilatkozatokból ugyanakkor kitűnt, hogy a kormánypártok soraiban is növekszik az ellenzők tábora. Több koalíciós képviselő annak a nézetnek adott hangot, hogy az EFSF kibővített alkalmazására vonatkozó elképzelések növelik annak esélyét, hogy az eddig előirányzott, 211 milliárd eurós német garanciavállalás a tervezettnél jóval magasabb lehet.

Wolfgang Bosbach, az Angela Merkel vezette CDU tekintélyes politikusa egy interjúban úgy vélte, hogy az EFSF alkalmazási lehetőségeinek tervezett kibővítése nem oldja meg  tartósan az adósságproblémát. Szerinte erőteljesen növekszik ugyanakkor annak kockázata, hogy a német garanciavállalás felhasználása bekövetkezik. Bosbach jelezte, hogy – akárcsak a szeptember végi EFSF-szavazáskor – ezúttal is nemmel fog voksolni.

Egy másik kormánypárti CDU-s képviselő,  Klaus-Peter Willsch szerint a tervezett új EFSF-mechanizmus csak a kockázatokat növeli, Németország fizetőképességét pedig hátrányosan befolyásolhatja, ha állandóan arra kényszerül, hogy a néhány euróövezeti tagállam által felhalmozott adóssághegyek csökkentését egyre nagyobb összegekkel finanszírozza.

Keddi sajtóértesülések szerint a másik két kormánypárt, a CSU és a liberális FDP, valamint az ellenzéki pártok soraiban is jóval nagyobb az ellenzők száma, mint a szeptember végi, első EFSF-szavazáskor volt. Több ellenzéki képviselő a hiányos tájékoztatást is kifogásolta, hangoztatva, hogy egyelőre alig tudják még, hogy miről is fognak szavazni. Szakértők szerint a fenntartások ellenére a kancellár valószínűleg megkaphatja a jóváhagyást, az azonban távolról sem lesz olyan erős, mint szeretné.

Változatlanul csak annyi szivárgott ki, hogy az EFSF kibővített alkalmazási forrásait 1000 milliárd euró fölé emelnék. Ezzel együtt szóba jön egy úgynevezett biztosítási variáns, ami azt jelentené, hogy a bajba jutott országoknak nyújtandó új hitelek egy részét a kockázatok miatt az EFSF egyfajta casco biztosításként garantálná. A másik variáns a Nemzetközi Valutaalap bevonása, és elképzelhető a kettő kombinációja is.