Brazília mégsem menti meg Európát

2011.10.26. 07:55

Brazília visszautasította kedden azt a felvetést, hogy az eurózóna adósságválságának enyhítésére vásároljon eurókötvényt, azonban a Nemzetközi Valutaalapon (IMF) keresztül hajlandó volna pénzügyi segítséget nyújtani.

Az utóbbi időben több európai vezető felvetette, hogy az úgynevezett feltörekvő államok - köztük Kína és Brazília - segíthetne az eurózónán kötvények vásárlásával, aminek eredményeképpen csökkenne azok hozama, és kisebb lenne a nyomás az olyan országokon, mint Spanyolország vagy Olaszország.

Guido Mantega brazil pénzügyminiszter viszont azon a véleményen van - hasonlóan más feltörekvő gazdaságok vezetőihez -, hogy az EU-nak magának kell megoldania pénzügyi problémáit, országa nem akar eurókötvényt vásárolni. "Európán belül kell megoldást találniuk" - jelentette ki újságírók előtt. Hozzátette, hogy viszont Brazília segítene az EU-nak az IMF-en keresztül.

Brazil tisztségviselők hónapokkal ezelőtt fontolgatták, hogy a feltörekvők BRICS csoportjának más tagjaival együtt (Oroszország, Kína, India, Dél-Afrika) esetleg vásárolnak az európai adósságból, de a többiek vérszegény reakciója miatt elvetették ezt.

Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa egy minapi interjújában beszélt azokról a javaslatokról, amelyek szerint a nagy feltörekvők az IMF-en keresztül közreműködhetnének az Európai Stabilitási Mechanizmus (EFSF) finanszírozásában. Rehn szerint egy ilyen lépésnek messzemenő politikai következményei volnának, és ahhoz vezetne, hogy a szóban forgó országok közvetve helyet kapnának az euróövezeti tagállamok asztalánál.