Háborút jósol a német kancellár

2011.10.26. 15:30 Módosítva: 2011.10.26. 16:06
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    "Senki ne vegyen biztosra újabb ötven év békét Európában. Ha az euró megbukik, Európa bukik" - érzékeltette a Dow Jones hírügynökség tudósítása szerint Angela Merkel német kancellár az esti EU-csúcs jelentőségét a német Bundestagban, mielőtt a képviselők szavaztak volna arról, hogy milyen mandátummal bocsátják útjára a kancellárt.

    A szavazás végül jól sült el, a parlament széles körű mandátummal ruházta fel Merkelt az esti európai uniós csúcson való részvételre - ezzel pedig elhárult egy akadály azelől, hogy ott megállapodjanak többek között a közös mentőalap (EFSF) kibővítéséről, a görög államadósság egy részének leírásáról, illetve ezzel összefüggésben a bankok mintegy 100 milliárd euróval történő feltőkésítéséről.

    A képviselők nagy többséggel szavazták meg azt az ezzel kapcsolatos határozattervezetet, amelyet a kormánykoalíció pártjai, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek közösen dolgoztak ki a csúcsértekezleten képviselendő német álláspont körvonalazására. Az ugyancsak ellenzéki Baloldal pártja a tervezet ellen szavazott - tudósított az MTI.

    A parlamenti szavazás szükségességét egy korábbi határozatában a német alkotmánybíróság írta elő, hangoztatva, hogy nagy horderejű uniós döntések esetén előzetesen szükséges a Bundestag jóváhagyása. Három héttel ezelőtt hasonló szavazás volt a Bundestagban, akkor a 440 milliárd euróra kibővített EFSF nagy többséggel támogatást kapott.

    A hírre pozitívan reagáltak a piacok, a forint gyors - bár csak átmeneti - erősödésbe kezdett, az euróval szembeni árfolyama rövid idő alatt egy forintot zuhant. A fő európai indexek is tükrözik az örömöt, a londoni FTSE 0,89, a német Dax 1,5, a párizsi Cac 40 pedig 1,49 százalékos pluszban járt röviddel a bejelentés után.