no

Lefújják a görög népszavazást

2011.11.03. 16:28
Papandréu szerint katasztrofális alternatíva lenne az előrehozott választások kiírása. Az ellenzék a lemondását követeli.

Jeórjiosz Papandréu görög miniszterelnök elismerte a csütörtöki kormányülésen, hogy nem lehet megtartani a népszavazást, mert az eurózóna elhagyása az ország jövőjét veszélyeztetné.

Ezután a parlament előtt megtartott beszédében azt mondta: a mentőcsomag népszavazás útján történő elutasítása, választások rendezése vagy a mentőcsomag támogatóinak kisebbségben maradása a parlamentben azt jelentené, hogy az ország kiválik az eurózónából. Szerinte katasztrofális alternatíva lenne az előrehozott választások kiírása, ha pedig Görögország nem teljesíti kötelezettségeit, azt kockáztatja, hogy elveszíti az eurót. Ennek megakadályozása érdekében stabil frakcióra és stabil kormányra van szükség, hogy biztos jövőbe vezessék az országot.

A kormányfő közleménye szerint " a népszavazás sosem volt önmagában cél. Vagy az kellett, vagy egyetértés, de most, hogy már van egyetértés, nincs szükség népszavazásra".

"Azt üzenem (Jeórjiosz) Papandreu úrnak, hogy mondjon le, és tegyen lépéseket egy átmeneti ideiglenes kormány megalakítása érdekében, hogy lehetővé váljanak az előre hozott választások" - válaszolta a vitában Antonisz Szamarasz, a jobbközép Új Demokrácia párt vezetője.

Szamarasz nem árulta el, hogy pártja megszavazza-e majd az újabb megszorító csomagtervet, amely feltétele a válságban lévő Görögország további eurómilliárdokkal történő megsegítésének.  Annyit mondott, hogy a legújabb intézkedési csomagot ő kezdettől fogva elkerülhetetlennek tartotta.

Jeórjiosz Papandreu a rendkívüli kormányülés után
Jeórjiosz Papandreu a rendkívüli kormányülés után
Fotó: Louisa Gouliamaki

Görögországnak 80 milliárd euró kell majd februárban finanszírozási szükségleteinek teljesítéséhez az első görög mentőcsomag részeként folyósítandó 8 milliárd euró helyett - mondta Evangelosz Venizelosz, pénzügyminiszter a vitában.

A pénzügyminiszter szerint az előrehozott választások kisiklatnák az újabb mentőcsomag végrehajtását.

Felmerült a lehetőség, hogy nemzeti egységkormány alakul Görögországban a válság kezelésére, ezzel kapcsolatban azonban még mindig folynak a tárgyalások.

Az Athénból érkező hírek a nap folyamán folyamatosan változtak és gyakran ellentmondtak egymással. Elterjedt a sajóban, hogy a miniszterelnök lemond, ezt később cáfolták. Korábban arról is volt szó, az ellenzékkel is összefog a kormányfő. A Telegraph tudósítója szerint diplomaták, politikusok és egyéb tisztviselők vannak teljes zavarban, hogy mi történik pontosan most Görögországban.