A világ most olasz csődtől fél

2011.11.04. 17:05 Módosítva: 2011.11.04. 17:08

A reggeli 6,2 százalék körülről ma délutánra 6,35 százalékig emelkedett a 10 éves olasz államkötvény hozama – írja a portfolio.hu. A bizonytalan görög helyzet és az euróválság miatt aggódó befektetőket Olaszország kapcsán különösen aggasztja, hogy az óriási államadósságot görget maga előtt és a költségvetési pálya is fenntarthatatlan a korábbi kiigazítások ellenére. Az olasz államadósság a hazai össztermék (GDP) 120 százalékát teszi ki, ennél csak Görögországnak magasabb a GDP-arányos államadóssága az euróövezetben.

 

Péntek délelőtt a Reuters hírügynökség jelentette: az olasz kormány hozzájárul ahhoz, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ellenőrizze az államháztartási reform és a takarékossági intézkedések végrehajtását. Ez akár azt is jelentheti: az olaszok a piacok bizalmát úgy próbálják visszaszerezni, hogy a gazdasági irányítást a háttérben az IMF-re bízzák.

Egy olasz kormányzati forrás a Dow Jones hírügynökségnek azt mondta, nem helyes az az értelmezés, hogy az ország az IMF felügyelete alá kerül, és az sem helytálló értesülés, hogy az olasz kormány ilyen jellegű kérést terjesztett elő. Ugyanakkor az is kiszivárgott, hogy a római vezetés azt is elfogadja, hogy az Európai Unió is figyelemmel kísérje az erőfeszítéseket, amelyek a piaci bizalom erősítését szolgálják - mondták uniós illetékesek a Reutersnek.

Alaposan lehűtötte a terv szerinti európai válságrendezéssel szembeni piaci reményeket Angela Merkel német kancellár bejelentése is, amely szerint a G20 csoportból alig néhány ország kötelezte el magát az EFSF euróövezeti mentőcsomag támogatása mellett.

Nem bízik a piac

Az Európai Központi Bank már augusztus óta vásárol olasz állampapírokat, akkor lépett közbe, amikor a hozamok az államadósság finanszírozhatóságát tekintve a veszélyzóna határának számító 6 százalék fölé nőttek. Az olasz kormány két megszorító csomagot is elfogadtatott a törvényhozással nyáron, a piacok bizalma azonban nem tért vissza, a kötvényhozamok nem csökkentek.

Szerdán ismét rendkívüli ülést tartott a kabinet, további megszorításokról döntöttek, Silvio Berlusconi miniszterelnök pedig a cannes-i G20 csúcson hangoztatta, hogy kormánya 2013-ra egyensúlyba hozza az államháztartást, a tervezett újabb intézkedésekhez pedig november végéig megszerzik a parlament hozzájárulását.

Már rég beteg az ország

Olaszország adósságproblémái nem ma kezdődtek, az országnak évtizedek óta ez az egyik legnagyobb problémája, mondta korábban az Indexnek a Világgazdasági Kutatóintézet munkatársa. Szigetvári Tamás szerint az erős olasz állami szektor lassan reagált a 70-es évek gazdasági változásaira, az ország évről-évre egyre több adósságot halmozott fel, miközben a gyenge koalíciós kormányok csak halogatták a strukturális reformokat. A szakszervezeteknek adott engedmények, a déli területeknek juttatott támogatások, egyre növelték a kormányzati kiadásokat, a kilencvenes évekre már 120 százalékon állt a GDP-arányos államadósság.

Mivel a magas államadósság súlyosan rontja az ország versenyképességét, az adósság ellen - többek közt az unió ösztönzésére - többször is frontot nyitott a kormány, az évezred végétől a kétezres évek közepéig csökkenő tendenciát mutatott: 2004-re már 103 százalék közelébe sikerült leszorítani a GDP-arányos adósságot.

A trendet a gazdasági világválság, és a válságkezelő intézkedések törték meg, néhány év alatt a hosszú évek alatt ledolgozott adósságot visszahízta az állam, 2010-re már újból 120 százalék körüli szinten voltak. A GDP növekedési üteme tartósan az eurozóna többi tagállama alatt marad, az elmúlt időszakban egyértelműen itt volt a legalacsonyabb.