Nem lesz jövőre halott a cigarettás dobozon

2011.11.07. 21:46

Mégsem kell az amerikai dohányipari cégeknek a jövőre elrettentő képeket nyomtatniuk a cigarettás dobozokra. A tervezett új szabályzás miatt ugyanis a cégek beperelték a kormányt, Richard Leon szövetségi bíró pedig úgy döntött, amíg nem születik ítélet, a dohánygyáraknak nem kell fekete, dohányos tüdőről, összevarrt mellkasú holttestről, és roncsolódott fogakról képeket közölni a dobozokon. A per évekig eltarthat.

Az Egyesült Államok Gyógyszerészeti és Élelmezésügyi Hivatalának (FDA) előírásai szerint 2012 szeptemberétől kellett volna a dobozokra nyomtatni a képeket, a dohánycégek azonban tiltakoztak, úgy vélték, a kormány által elrendelt figyelmeztetés sokkal hangsúlyosabb lesz a dobozokon, mint a saját márkajelzésük, a sokkoló képek a a cigarettás dobozok 50 százalékát, a hirdetések 20 százalékát foglalták volna el.

Az USA-ban eddig a cigarettás dobozokon csupán egy apró figyelmeztetés volt, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy a dohányfüst szénmonoxidot tartalmaz. Az új képek viszont minden cigarettás doboz elején és hátulján is rajta lennének, a figyelmeztető feliratokkal együtt a dobozok fedőlapjának felső felét fogják borítanák.

A gyártók szerint az új szabályozás sérti a szabad véleménynyilvánítás jogát, és számos többletköltséget okozna nekik a nyomtatás. A felperesek között volt a R.J. Reynolds, Lorillard, Commonwealth Brands, Liggett Group és a Santa Fe Natural Tobacco Company. A Philip Morris, a legnagyobb amerikai cigarettagyártó, anyavállalata nem csatlakozott a perhez.

A szabályozás az elmúlt 25 évben a legkeményebb intézkedés lett volna a dohányzás visszaszorítására, korábban ugyanis nem kötelezték arra a gyártókat, hogy a termékek csomagolásán vagy hirdetésén előre meghatározott érzelmi töltetű üzenetet közvetítsenek. A kampány a dohányzás káros mellékhatásaira kívánta felhívni a figyelmet, illetve arra, hogy az Államokban naponta 1200 ember hal meg a dohányzás következtében.

Matthew Myers az egyik amerikai dohányellenes kampány vezetője sajnálatát fejezte ki a bírói döntés után, szerinte a szabályozás késleletetése a dohánygyárak üzleti érdekeit szolgálja. Az uniós szabályozás szerint egyébként minden dobozon azonos formátumban és betűméretben kell feltüntetni a figyelmeztető üzeneteket, az olyan államokban, ahol több nyelv is hivatalos, minden nyelven feltüntetik a figyelmeztetést.