Súlyos hibát vétett az S&P

2011.11.11. 14:36

A Standard & Poor's hitelminősítő nagyon súlyos hibát vétett csütörtökön, amikor tévesen olyan közleményt adott ki, amely a francia adóskockázati besorolás leminősítéséről tájékoztatott, jelentette ki Michel Barnier európai biztos pénteki közleményében.

A belső piaci biztos úgy fogalmazott: "Ez egy nagyon súlyos eset. Azt mutatja, hogy rendkívül volatilis helyzetben vagyunk, hogy a piacok nagyon feszültek, és ezért a piaci szereplőknek rendkívül alaposan és felelősségteljesen kell eljárniuk".

Barnier arról tájékoztatott, hogy az európai felügyeleti hatóságoknak és az AMF francia piacfelügyeletnek együtt kell kivizsgálnia az ügyet és levonni a megfelelő következményeket.

A Standard & Poor's hitelminősítő csütörtökön elismerte, hogy Global Credit portálján egyes előfizetők számára olyan értesítést jelent meg, amely szerint "megváltozott Franciaország adósosztályzata". A hitelminősítő ezt később technikai hibával magyarázta, és nyomatékosan hangsúlyozta: nem változtat Franciaország hitelminősítésén.

Az S&P a Telegraph szerint napközben több ügyfélnek is azt jelezte, hogy Franciaország elveszíti AAA- minősítését. A közleményben azonban már jelezték, hogy csak technikai hiba történt, a MarketWatch szerint ezért mehetett ki a francia leminősítésre utaló automatikus üzenet.

A téves üzenet olyan időszakban látott napvilágot, amikor az adósságpiacon újabb "történelmi rekordot" döntött, 170 bázispont fölé emelkedett az irányadónak tekintett, tízéves lejáratú német és francia kormánykötvények hozama közötti különbség, vagyis ennyivel került többe a francia államadósság finanszírozása, mint a németé.