Barroso: Összefog vagy hanyatlani kezd Európa

2011.11.13. 11:34

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a brit Observerben vasárnap megjelent írásával - elsősorban a brit euroszkeptikusoknak címezve szavait - az összefogás és az együtt haladás fontosságára figyelmeztette a tagállamokat. Barroso arról írt: Európának egyesülnie kell, hogy megküzdjön az eurózóna válságával, különben a széttöredezést kockáztatja.

Barroso szerint a pénzügyi, gazdasági, geopolitikai globalizáció választás elé állítja az európaikat: "együtt élnek, közös sorson osztoznak, és számítanak a világban, vagy szembenéznek a viszály és a hanyatlás kilátásával". Azt írta: reméli, hogy ha majd a történészek visszatekintenek ezekre az időkre, meg fogják érteni, hogy a széttöredezés határáról léptünk vissza, és látni fogják, hogyan fogott össze az Egyesült Királyság a többi tagállammal és intézményi partnerrel az Európai Uniós stabilitása érdekében.

Barroso azért épp a briteket emelte ki, mert miközben sürgetik a megoldást, maguk nem hajlandóak szerepet vállalni benne. David Cameron brit miniszterelnök többször is sürgős cselekvésre kérte az eurózóna vezetőit. Ugyanakkor a fontjához ragaszkodó Nagy-Britannia nem ad pénzt a bajba került országok kisegítésére, viszont fél attól, hogy csökkenne a befolyása egy kétsebességes Európában. Cameront attitűdje miatt miatt már Nicolas Sarkozy is kiosztotta a múlt hónapban, és otthon is kritizálta ezen a héten Ed Miliband munkáspárti képviselő.

Barroso ellenzi a többsebességes Európáról szóló elképzeléseket, szerinte a krízis azt mutatta meg, hogy az euróövezetben mélyebb integrációra van szükség, "ez az egyetlen mód" biztosítani az euró fenntarthatóságát. A kommentárban megfogalmazta azt is, hogy az európai integráció sebességét többé nem diktálhatja a leglassabb vagy a legvonakodóbb tag sebessége.