Új hitelen dolgozik az IMF

2011.11.18. 08:09

A Valutaalap szakértői egy új hitelformán gondolkodnak, amelyet olyan országoknak ajánlanának, amelyek gazdasági helyzete stabil, de a válság következményeinek vétlen elszenvedőiként rövid távú finanszírozási forrásra lehet szükségük − jelentette a Financial Times.

A hitelkonstrukció csatlakozna a két hasonló biztonsági megállapodási formához, a rugalmas hitelkerethez (CFL) és az elővigyázatossági hitelkerethez (PCL). Az új lehetőséggel azok az IMF-tagországok élhetnének, amelyek korábban CFL- vagy PCL-megállapodást kötöttek a Valutaalappal, ám szemben ezek egy-két éves időtartamával, rövidebb futamidejű, hat hónapos kölcsön lehetőségéről szeretnének megállapodni. Az új formát azon országoknak szánják, amelyek mások hibája miatt kerülnek rosszabb helyzetbe. A tervezett hiteltípus szigorúságát jelzi, hogy Olaszország már nem minősülne kellően stabil országnak ahhoz, hogy élhessen e lehetőséggel - írja a Napi Gazdaság.

Kire írták?

A rugalmas hitelkeretet olyan országok vehetik igénybe, amelyek gazdasági fundamentumai és politikai viszonyai stabilak, valamint korábban bizonyították, hogy teljesítik vállalt kötelezettségeiket.

A CFL elsősorban a válságmegelőzést szolgálja, de felhasználható válságkezelésre is. Az ilyen típusú hitelkeret megnyitásához meghatározott konkrét előfeltételeket kell teljesíteni, a futamidő egy-két év, az IMF egy év után felülvizsgálja a szerződés teljesítését. A CFL-hitelt nem feltétlenül veszi fel a jogosult ország, de ha igen, akkor 3−5 év alatt kell visszafizetni.

Az egyes részletek lehívásáról egyenként döntenek a felek, és ezekre nem vonatkoznak az IMF más hitelkonstrukcióinál megszokott korlátok. A kifizetéseket nem kötik meghatározott gazdaságpolitikai intézkedések teljesítéséhez. CFL-hitelkeretet nyitott az elmúlt években Mexikó, Kolumbia és Lengyelország, ám egyikük sem vett fel pénzt onnan.

Az elővigyázatossági konstrukció annyiban különbözik az előbbitől, hogy ezt csak válságmegelőzés céljára lehet igénybe venni. A PCL-re szintén csak stabil helyzetben lévő országok jogosultak, ám ezek annyiban különbözőnek a CFL-t kérő államoktól, hogy sérülékenyebbek. Az ilyen konstrukciót választóknak nem kell olyan átfogó intézkedéseket tenniük, mint az IMF készenléti hiteleit igénylő országoknak: a PCL megnyitásához teljesíteni kell a CFL esetén elvárt feltételeket, illetve olyan előírásokat, amelyek a sérülékenység mérséklését szolgálják.

Ezek teljesítését évközi ellenőrzéseken vizsgálja az IMF. A hitelkeret részleteit a sérülékenység csökkentésével párhuzamosan lehet lehívni. Ehhez nem feltétlenül kell teljesíteni meghatározott mutatókat, ám váratlan fejlemények esetén előírhat ilyen feltételeket is az IMF. Idén az év elején Románia és Szerbia kötött PCL-megállapodást a Valutaalappal.