Berlin továbbra sem akar eurókötvényt

2011.11.23. 13:49 Módosítva: 2011.11.23. 14:11

Angela Merkel ismét határozottan elutasította az eurókötvény bevezetésének lehetőségét, noha José Manuel Barroso épp szerdára ígérte az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos elképzeléseinek ismertetését. A Bundestag költségvetési vitáján a német kancellár újra azzal érvelt, hogy nem ez a megfelelő eszköz az euró-, illetve adósságválság megoldására.

Németország egy ilyen megoldás egyik fő vesztese lenne, mert az magasabb hozamokkal járna, ha a rosszabb helyzetben lévő, kockázatosabb országokkal kellene közös kötvényt kibocsátania. Emellett német szakértők is úgy vélekednek, hogy az eurókötvény növelné ugyan a tagállamok felelősség-, illetve kötelezettségvállalását, de aligha járulna hozzá az adós országok adósságterheinek csökkentéséhez.

Merkel a válság rendezésével kapcsolatos egyéb nézeteit is megismételte. Kiállt az Európai Központi Bank függetlensége mellett és elutasította, hogy a bank közvetlen pénzügyi támogatói szerepet töltsön be az adósságkrízis megoldásában. „Az EKB mandátumát nem szabad megváltoztatni" – fogalmazott.

A német kancellár eközben sürgette az európai szerződések – köztük a Lisszaboni Szerződés – módosítását, a notórius adós országokkal szembeni határozottabb fellépés biztosítása érdekében. A német parlamenti képviselők előtt Merkel közölte: csak akkor járul hozzá a Görögországnak korábban elhatározott pénzügyi támogatás esedékes részletének kifizetéséhez, ha a Lukasz Papademosz miniszterelnök vezette új kormány valamennyi pártja aláírta a szükséges szanálási programot.