Olaszország szétrobbanthatja az eurózónát

2011.11.23. 14:39

A globális befektetői közösség kétharmada szerint Európa jövőre ismét recesszióba süllyed, és a befektetők fele azt sem tartja kizártnak, hogy az euróövezetből már 2012-ben kiesik legalább egy tagállam – áll az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport szerdán ismertetett legújabb negyedéves felmérésében.

A Barclays Capital, amely világszerte 984 nagy intézményi befektetőt vont be negyedik negyedévi felmérésébe, a vizsgálat eredményeit feldolgozó szerdai elemzésében kiemelte, hogy a befektetők szerint Európa leszakad a világ többi nagy gazdasági erőcentrumától, a válaszadók nagy többsége szerint ugyanis jövőre sem az Egyesült Államok, sem Kína nem lesz recesszióban.

Kiszavazóshow

A felmérésbe bevont alapkezelőknek csaknem a fele arra is számít, hogy már 2012-ben legalább egy tagállam távozik az euróövezetből. A válaszadók 35 százaléka szerint csak Görögország eurótagsága szűnik meg jövőre, de az intézményi befektetők 5 százaléka azt sem tartja kizártnak, hogy az összes perifériális euróövezeti gazdaság feladja valutauniós tagságát 2012-ben.

Az euróövezeti recessziót és a valutaunió valamilyen formájú felbomlását más nagy londoni házak is jelentős eséllyel jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - decemberre szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális előrejelzésében közölte, hogy 2012 egészében átlagosan 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár az euróövezetben.

A cég elemzői közölték azt is, hogy jóllehet a valutaunió szétesése nem a központi előrejelzési forgatókönyvük, a ház azonban továbbra is hozzávetőleg 40 százalékosra taksálja az euróövezet "részleges összeomlásának" esélyét.

Közeledik a végkifejlet

Az EIU értékelése szerint az európai pénzügyi válság "gyorsan közeledik a végkifejlet felé", és már nincs messze "az átbillenési ponttól". A befektetők azt a nézetet vallják, hogy két lehetőség van: a költségvetési integráció vagy a valutaunó felbomlása, és a gyenge növekedési kilátású, magasan eladósodott tagországok hitelezési költségeinek felhajtásával próbálják kierőszakolni az egyik vagy a másik fejleményt - áll az EIU új elemzésében.

A ház a 7 százalék fölé emelkedett olasz kormánykötvény-hozamokkal kapcsolatban kiemelte, hogy ez volt az a hozamszint, amelynél Görögország, Írország és Portugália elvesztette tőkepiaci hozzáférését és külső pénzügyi segítséget volt kénytelen kérni.

Olaszország lehet az eurózóna vége

Az EIU szerint ha Olaszország - a harmadik legnagyobb eurógazdaság - nem tudja ismét fenntartható hozamokkal biztosítani piaci finanszírozását, annak törlesztésképtelenné válás lesz a következménye, ami valószínűleg egyben az olasz eurótagság végét is jelentené.

Ha azonban Olaszország kényszerül távozni az euróövezetből, az elvezethet a valutaunió teljes széteséséhez is - vélekednek helyzetértékelésükben az Economist Intelligence Unit londoni közgazdászai.

Görögország nélkülözhető

A Barclays Capital befektetői felmérésének szerdán ismertetett eredményei szerint ugyanakkor a vizsgálatba bevont intézményi befektetők azon a véleményen vannak, hogy ha Görögország esik ki az euróövezetből, az nem feltétlenül jelentené az euró általános meggyengülését. A devizapiaci befektetőknek például csaknem a háromötöde azt mondta, hogy Görögország távozásával az euró még erősebbé is válhat, bár kezdetben valószínűsíthető lenne egy gyengülési időszak.

A Barclays Capital globális felmérésébe bevont piaci szereplőknek csak a 7 százaléka számít az euróövezet rendezetlen körülmények közepette bekövetkező teljes szétesésére, 20 százalékuk szerint ugyanakkor a mostani adósságválság következményeként létrejön az euróövezeti szintű költségvetési unió.