Összeomlás szélén a kínai ingatlanpiac

2011.11.23. 07:55

Októberben 39 százalékkal zuhant a kínai ingatlanértékesítések száma a tizenöt legnagyobb városban az egy évvel korábbihoz képest egy kiszivárgott kormányzati dokumentum szerint; a helyzet kezd riadalmat kelteni az ország pénzügyi rendszerével kapcsolatban - írja a Napi Gazdaság.

Országosan 11,6 százalékkal kevesebb ingatlantranzakció történt, miközben szeptemberben még csak 7 százalékkal esetek vissza az értékesítések. Bár a számos befektető szerint meglehetősen bizonytalan lábakon álló kínai ingatlanszektorral kapcsolatban nehéz megbízható és összehasonlítható adatokat szerezni, a most kiszivárgott jelentés azért is figyelemre méltó, mert a kínai bankfelügyelet (CBRC) legrosszabb tavaszi forgatókönyvénél is gyengébb helyzetre utal.

A CBRC leginkább pesszimista változata a tavaszi stressztesztek kialakításánál az ingatlantranzakciók mindössze 30 százalékos csökkenésével számolt (az ingatlanárak 50 százalékos zuhanása mellett), márpedig a nagyvárosi régiókban ennél nagyobb a baj.

A hónapokkal ezelőtti stresszteszt eredményét egyébként nem tették közzé, de jelzésértékű, hogy ennyire rossz verzióval nem is számoltak az egyébként az ingatlanpiac hűtésére törekedő kínai hatóságok.

Érthető, hogy a probléma a kínai gazdasági vezetésen kívül a globális befektetőket is lázba hozza, hiszen a kínai GDP-nek tavaly 13 százalékát tette ki az építőipar és az ingatlanszektor együttesen - az ágazat összeomlása tehát súlyos világgazdasági rendszerkövetkezményekkel járna.