Fegyveres rablások, paprikaspray-s támadás a Fekete Pénteken

2011.11.25. 17:58

A Hálaadás ünnepe utáni nap Amerikában a karácsonyi szezon kezdete: az üzletek többsége ekkor különleges akciókkal várja a vevőket, drága termékeket lehet megvenni olcsóbban, mint az év többi 364 napján. Az akciók persze hatalmas tömeget vonzanak, ami sok helyen káosszal, erőszakos tolakodással vagy még durvább megmozdulásokkal jár együtt a feketének nevezett pénteken.

Idén például a Wal-Mart áruházláncnak a kaliforniai Porter Ranchben található egyik áruházában egy nő nyitás után pár perccel paprikaspray-vel fújt le több vevőt. A szemtanúk elmondása szerint a nő az áruház több pontján is használta a spray-t, hogy utat törjön a tömegben az akciós termékekhez. A kompetitív hölgy gyerekeket is lefújt, nehogy elvigyenek előle egy kinézett játékkonzolt. A rendőrség keresi az asszonyt, de nehezen fogják megtalálni, mivel nem kaptak róla jó személyleírást.

San Leandróban szintén a Wal-Martnál történt incidens: az egyik vevő a megvásárolt termékeket vitte az autójához, amikor valaki meglőtte, vélhetően azért, hogy kirabolja. Hasonló lövöldözés történt Dél-Karolinában is, ott fegyveres rablás kísérlete miatt nyomoz a rendőrség.

Hálaadáskor már kezdték

Néhány áruházban már csütörtökön, azaz Hálaadás napján elkezdődött a Fekete Péntek, ami okozott némi felzúdulást az áruházi alkalmazottak körében. A Wal-Mart például már csütörtök este tízkor kinyitotta kapuit, a Toys ”R” Us játéküzletlánz pedig már este kilenckor. Több nagyobb áruházlánc is – például a Target, a Best Buy és a Macy's – csak éjfélig bírt várni.

Az elemzők a korai nyitások miatt rekordot várnak az idei Fekete Péntektől. A National Retail Federation elemzője a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy 152 millió emberre számítanak az áruházakban ezen a hosszú hétvégén. És könnyen lehet, hogy ennél is többen mennek majd el, mivel az NRF tavaly jócskán alábecsült: akkor 138 millió emberrel számítottak, de 212 millió ment el vásárolni.

A legnépszerűbb cikkek idén a szórakoztató elektronikai eszközök és a játékok. A Wal-Mart például 10 dollárért árult Wii videojátékokat a Fekete Pénteken, Bratz játékbabákat 5 dollárért, tricikliket pedig harmincért. A Kinect szenzorral egybecsomagolt Xbox 360 konzolért 200 dollárt kértek, de legjobban az lcd tévék ára zuhant le, minden korábbinál alacsonyabbra. Egy 42 hüvelykes Sharp hdtv-ért például a Best Buyban csupán 200 dollárt kértek. Az elemzők szerint azonban az igazi slágertermékeket, a táblagépeket (köztük az Apple iPadjét) nem árulták jelentős kedvezményekkel.