Tovább gyengülhet a svájci frank

2011.11.27. 13:31

A svájci gazdaság nehéz időszakot él, alacsony a növekedés és talán még enyhe recesszió is bekövetkezhet; a Svájci Nemzeti Bank (SNB) kész újabb monetáris lépéseket tenni, amennyiben ez szükségessé válik - mondta Thomas Jordan, a szervezet alelnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

A szakember a Sonntagszeitungnak elmondta: "szeretném megismételni, hogy készen állunk újabb lépéseket tenni, ha a gazdasági kilátások és a deflációs kockázatok ezt szükségessé teszik". A jegybank szeptember eleji döntése, amellyel árfolyamküszöböt jelentett be az euró frank árfolyamára csökkentette a gazdaság kitettségét és enyhített a deflációs nyomáson - tette hozzá.

Svájci üzleti körök és több politikus is az elmúlt hetekben arra kérte az SNB-t, a jelenlegi 1,20 frankos szintről 1,30 frankra vagy akár 1,40 frankra emelje az árfolyamgátat. Szakértők szerint ezeken a magasabb árfolyamokon lenne vásárlóerő-paritásban a két fizetőeszköz. A svájci kormány mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy az SNB-re ható fokozott nyomás kontraproduktív, hiszen aláássa a szervezet függetlenségét.

Az SNB szeptember 6-án, 1,10 frankos euróárfolyam mellett jelentette be, hogy 1,20 frankos küszöböt állít fel a kurzusra. A döntésre a frank forint keresztárfolyama több mint 8,50 százalékkal esett, 253,02 forintról 230 forint alá csökkent. Pénteken 255,31 forinton zárt a frank.

Jordan szerint a negatív gazdasági kilátások miatt gyengülhet az euróhoz képest a svájci fizetőeszköz.