Az S&P a teljes eurózónát leminősítheti

Index, MTI
2011.12.05. 22:04 Módosítva: 2011.12.05. 23:16
Hat ország, Franciaország, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg "AAA" minősítését ronthatja le Standard&Poors hitelminősítő az egyre mélyülő válság miatt harminc napon belül. Az euró gyengülni kezdett a hírre. Később kijött a teljes eurózónáról szóló hír is.

Azonnal gyengülni kezdett az euró a dollárhoz képest a Financial Times című lapnak arra az értesülésére, hogy az S&P ronthat  Németország és az euróövezet öt másik tagja legjobbnak számító "AAA" szintű besorolásának a kilátásán a térség válságának a mélyülése miatt.

Németországon kívül állítólag figyelmeztetést kap a 90 napon belüli rontás lehetőségére Franciaország, Hollandia, Ausztria, Finnország és Luxemburg.

A Financial Times internetes oldalán megjelent értesülés szerint a hitelminősítő még hétfőn negatív kilátásra helyezi a hat ország adósi besorolását. Mindez azt jelenti, hogy ötven százalék az esély, hogy harminc napon belül leminősítik az országokat, vagy azok egy részét. Ma a német és a francia tőzsdék pluszban zártak, a hírre viszont esni kezdett az amerikai Down Jones.

Az FT úgy tudja, hogy az amerikai hitelminősítő figyelmeztette az érintett kormányokat, hogy AA+-ra módosíthatja besorolásukat. Franciaország leminősítése nem lenne nagy meglepetés, hiszen ez egy ideje már téma, az viszont hideg zuhany, hogy Németország besorolása is megkérdőjeleződött.

A Financial Times közlése után jelentette be a CNBC, hogy az eurózóna mind a 17 tagállamát negatív figyelőlistára teheti az S&P.