Az fordul az IMF-hez, aki gyenge

2011.12.07. 16:46 Módosítva: 2011.12.07. 16:56

A gyengeség jele a Nemzetköz Valutaalap démonizálása – mondja a Nemzetközi Valutaalap kutatási részlegének volt irányítója, az indiai miniszterelnök jelenlegi gazdasági tanácsadója az alapblog.hu-nak adott interjújában. Raghuram Rajan szerint Kína, az Egyesült Államok vagy India és Brazília számára is elemi érdek az euró és az Európai Unió fennmaradása, Európa erősödése. Ezek a kívülállók azonban csak az IMF-ben bíznak, csak annak ellenőrző és számonkérő mechanizmusán keresztül hajlandók az európai államok és bankok feltőkésítésében részt vállalni.

A professzor szerint ha történetileg visszatekintve vizsgáljuk a hitelminősítőket és a Valutaalapot, nem összevethetően kisebb hibaszázalékkal működtek és működnek manapság is, mint a nemzeti kormányok. „Például az IMF esetében a tulajdonosi kör a fő számonkérő. A tulajdonosok nem mások, mint maguk a kormányok. Abszurdum ez a démonizálás, mert hiszen az IMF nem más, mint száznál is több kormány, ország közös birtoka. Ezért felfoghatatlan az számomra, hogy egyes tulajdonosok, tehát nemzeti kormányok úgy tekintenek saját tulajdonukra, mint valamiféle ellenségre.”

Szerinte az az ellenségeskedés oka, hogy az IMF-et a lehető legkönnyebb bűnbaknak beállítani a különböző államok polgárai előtt, mert a Valutaalapról elhitethető, hogy nincs semmi köze az adott nemzethez. Ezért tűnhet úgy, hogy a Valutaalap valahol távol az országoktól egy-egy nemzet, kormány és ország elleni összeesküvők titkos műhelyeként ténykedik.

A valóság ezzel szemben az, hogy semmilyen összeesküvés nincs. Egy ország akkor kerül az IMF látóterébe, ha segítséget kér. A „kormányok nem azért fordultak és fordulnak mind a mai napig az IMF-hez, mert erősek. Hanem azért, mert gyengék, gyengeséget mutatnak. Visszatekintve bizonyíthatóan szinte csak azért, mert gyengén kormányoznak, mert hibákat követtek el és mikor már nem tudják önerővel korrigálni hibáikat, konkrétan: mikor már nem tudják a piacról finanszírozni magukat, akkor a végső finanszírozó menedékhely számukra az IMF.”

A szakember szerint az IMF hitelezői nagyfokú átláthatóságot követelnek meg a szervezettől, hiszen befektetett tőkéjük kamatokkal növelt visszaszerzése elemi érdekük. A Valutaalap ezért sokkal átláthatóbban működik, mint a legtöbb részvénytársaság, a nagy hitelezők pedig pontosan ezért akarják ezen a szervezeten keresztül finanszírozni azokat, akik bajba jutottak, a közvetlen segítségnyújtás helyett.

Raghuram Rajan szerint végül sikeres lesz az eurómentés, az övezet nem fog szétesni, bár néhány tagország kiléphet a valutaúnióból.