114,7 milliárd euró pótlólagos tőkebevonás kell az európai bankoknak

2011.12.08. 21:05

A rendszerkockázati jelentőségű európai bankoknak összesen 114,7 milliárd euró (a németeknek összesen 13,11 milliárd, az olaszoknak 15,37 milliárd, a spanyoloknak pedig 26,17 milliárd euró) többlettőkére van szükségük a 9 százalékos tőkemegfelelési követelmény teljesítéséhez, közölte az Európai Bankhatóság (EBA) csütörtökön. Az EBA októberi számításai szerint még csak 106,4 milliárd euró tőkepótlásra lett volna szükség az európai bankrendszerben.

Az Európai Bankhatóság közlése szerint a magyar bankoknál nincs szükség tőkepótlásra. Az OTP Bank az egyetlen rendszerkockázati jelentőségű magyar bank.

A bankoknak január 20-ig kell benyújtaniuk a nemzeti hatóságok felé feltőkésítési terveiket. A tőkemegfelelési követelményeket június végéig kell teljesíteniük a pénzintézeteknek. Az EBA közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti hatóságok és az EBA egyaránt arra törekszik, hogy a bankok intézkedései ne vezessenek jelentősebb hitelszűkéhez, így ne hátráltassák a reálgazdaságot.

A magyarországi bankok külföldi anyavállalatai közül a legnagyobb hiánya az olasz UniCreditnek van: 7,97 milliárd euró. A másik, magyarországi érdekeltséggel bíró olasz pénzintézetnek, az Intesa Sanpaolonak nincs pótlólagos tőkeigénye. Az osztrák Raiffeisen banknak 2,127 milliárd euró, az Erste Groupnak 743 millió euró tőkebevonásra lesz szüksége. A belga KBC Bank, illetve az MKB anyabankja, a Bayerishce Landesbank már most teljesíti a 9 százalékos tőkemegfelelési kritériumot.

Az európai bankok közül a legnagyobb pótlólagos tőkeigénye a spanyol Banco Santandernek (15,30 milliárd euró), az olasz UniCreditnek (7,97 milliárd euró), illetve a spanyol BBVA-nak (6,329 milliárd euró) van. A spanyol központi bank azonban csütörtök este közleményben azt írta, hogy a spanyol bankok tőkeigénye alig változott a korábbi számításokhoz képest.

Az októberi számításokhoz képest a legnagyobb növekedés a német bankok tőkeigényében volt. A Commerzbanknak 5,31 milliárd eurónyi, a Deutsche Banknak 3,24 milliárd euró többlettőkére lesz szüksége.   
Az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfői október 27-i válságtanácskozásukon döntöttek arról, hogy az euróövezeti adósságválság átfogó megoldási csomagjának részeként magasabb tőkekövetelmények elé állítják a legnagyobb európai bankokat.