A piacokat sikerült megnyugtatni

2011.12.09. 16:02
    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    Bár Nagy-Britannia vétója miatt nem sikerült módosítani a lisszaboni szerződést, péntekig tartó EU-csúcs eredményei mégis megnyugtatták a piacokat.

    A főbb európai tőzsdék a reggeli negatív indulás után egész nap jelentős nyereséget mutattak, három óra után nem sokkal a német Dax 0,63, a francia Cac 40 pedig 1,1 százalékos pluszban járt. Egyedül a londoni FTSE teljesít némileg gyengébben 0,07 százalékos nyereséggel.

    A megállapodás-tervezet (angolul itt) amihez az eurózóna-tagokon kívül a parlamentek megkérdezése után várhatóan Nagy-Britanniát kivéve a többi EU-tag is csatlakozik, jelentősen szigorítja a költségvetésre vonatkozó szabályokat. Így például automatikus szankciók lépnek életbe a 3 százalékos deficitplafon túllépése esetén, az elsődleges (kamatkiadások nélkül számított) költségvetési hiány nem lépheti át a GDP fél százalékát, illetve minden államnak alkotmányba kell foglalnia egy adósságplafont, amit később az Európai Bíróság is vizsgálhat.

    A kormányfők arról is megállapodtak, hogy jövő júliusra előrehozzák az eredetileg 2013-ra tervezett ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) - az eurósáncként emlegetett EFSF utódjának - kiépítését, valamint 200 milliárd eurónyi forrást nyújtanak az IMF-nek, hogy megkönnyítsék a részvételét a válság kezelésében.

    A lépést a Valutaalap nevében üdvözölte Christine Lagarde, és pozitív jelzések érkeznek az Európai Központi Bank környékéről is, ami a bajba jutott államaok kötvényeinek felvásárlásával fontos szerepet játszhat a válság kezelésében. A Telegraph értesülései szerint a bankban úgy vélik, hogy a csúcson elért eredmények megfelelnek a várakozásknak, és nincs szükség további lépésekre.

    Fél négy körül a BUX is stabil, 0,9 százalékos pluszban járt, az euró 304,86, a svájci frank pedig 247,11 forintot ért, miután reggel az euró még 308, a frank pedig 250 forint fölött is járt.