Búcsúztatják Nagy-Britanniát az európai lapok

2011.12.10. 14:36 Módosítva: 2011.12.10. 15:57
Nagy-Britannia egyedül maradt - ez a közös kicsengése az előző napi EU-csúcsról szóló szombati brit újságcikkeknek. Több lap külön is foglalkozik a magyar miniszterelnök ellenállásával.

A szorosabb uniós integrációval egyébként kevéssé rokonszenvező konzervatív The Daily Telegraph elsőoldalas főcímében "Európa magányos emberének" nevezi David Cameron konzervatív párti miniszterelnököt. A tekintélyes jobboldali napilap szerint Cameron - aki a brüsszeli EU-csúcson vétójával megakadályozta, hogy a pénzügyi fegyelem szigorítását célzó új szabályozási egyezménytervezet uniós szintű megállapodásként jöjjön létre - "határozott lépést tett Nagy-Britannia eltávolítására az Európai Uniótól".

A Telegraph szerint a kormányfő e döntése "örömmel tölti el ugyan a torykat, ám kérdéseket vet fel Nagy-Britannia uniós jövőjével kapcsolatban". Az európai vezetők és a konzervatív brit EU-szkeptikusok egyaránt úgy vélik, hogy Cameron - aki a brit kormányfők közül elsőként vétózott meg egy új EU-egyezményt - olyan pályára állította rá az országot, amely kifelé vezethet az EU-ból - áll a patinás konzervatív brit lap szombati írásában.

A szintén konzervatív The Times első oldalas főcíme szerint "Nagy-Britannia magára maradt". A lap szerint Cameron "leválasztotta Nagy-Britanniát Európáról egy történelmi horderejű vétóval, amely egy csapásra megváltoztatta az ország és a kontinens jövőjét". A The Times értékelése szerint mindazonáltal "egyetlen brit miniszterelnök sem fogadhatta volna el azokat a feltételeket", amelyeket az új uniós egyezménytervezet tartalmaz, és Cameronnak nem volt más választása, mint a vétó. Ha másképp tesz, azzal azt jelezte volna, hogy a brit kormány saját tárgyalási pozícióját sem veszi komolyan.

Súlyos következményei lehetnek annak, hogy Nagy-Britannia ennyire kisebbségi helyzetbe került, de az uniós megállapodás elfogadásának következményei még súlyosabbak lettek volna Nagy-Britannia szempontjából - áll a szombati The Times szerkesztőségi értékelésében.

Magányos menetéls jön

Amerikai katonákra is szükség lehet?

Az amerikai haderő egyesített vezérkarának parancsnoka, korábbi vezérkari főnök szerint az Európai Unió válsága biztonsági kockázatokat is okoz. Gen Martin Dempsey szerint, ha az európai pénzügyi válság rosszabbra fordul, nem kizárt a civil zavargások kirobbanása sem. "Nem világos, hogy az elmúlt napok lépései elegendőek-e az eurózóna egybentartásához, a lényeg, hogy a valutaövezet esetleges felbomlása a Pentagonnak is feladatokat adna, főként az Európában állomásozó katonáinknak" - fogalmazott

A baloldali The Guardian szerint ugyanakkor a brit kormányfő vétójával "nemzedéknyi idő óta nem tapasztalt mértékben" vált bizonytalanná Nagy-Britannia helyzete az Európai Unión belül. A lap szerint azóta, hogy Nagy-Britannia 1973-ban csatlakozott az európai közösséghez, most először születik meg úgy egy alapvető fontosságú uniós egyezmény, hogy azon nem szerepel majd a brit miniszterelnök aláírása. A brüsszeli csúcs napja jó eséllyel úgy vonul be a történelembe, mint az a pillanat, amikor Nagy-Britannia "megkezdte hosszú, magányos menetelését kifelé" (az EU-ból) - áll a vezető baloldali brit napilap elemzésében.

A liberális The Independent első oldalas főcíme szerint "Az EU otthagyta Nagy-Britanniát". A lap név nélkül idéz egy EU-diplomatát, aki szerint "ez a vég kezdete a brit EU-tagság szempontjából". A The Independent saját elemzése szerint Nagy-Britannia "még" nem távozik az EU-ból, az unió azonban már magára hagyta Londont. A lap szerint Nagy-Britannia jövője a büszke elszigetelődés, hasonlóan a Kajmán-szigetekéhez, "csak az időjárás nem olyan jó".

Értik is Orbánt, meg nem is

A  Frankfurter Allgemeine Zeitung a Nemzetközi Valutaalappal összefüggő magyarországi fejleményeket mutatja be, a brüsszeli csúcson képviselt magyar álláspont ismertetésére felfűzve. A lap  gazdasági rovatában megjelent írás megjegyzi, hogy a magyar „ellenállás az állam- és kormányfők megállapodásával szemben nem azt jelenti, hogy tartalmi kifogásai lennének. Éppen ellenkezőleg, a nemzeti konzervatív kormány nem csupán szigorúan takarékoskodik, hanem a költségvetési fegyelmet tekintve magasabb célokat tűzött ki, mint bármelyik uniós partner, amelynek az államadóssággal kell küzdenie”.

Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív napilap szerint a pénteki brüsszeli csúcs újra felszakított régi politikai törésvonalakat a 2004-ben csatlakozott tagállamok között és az egyes országokon belül egyaránt.

Lengyelország, a balti államok, Románia és Bulgária támogatták a tervet. Csehország és Magyarország képviselői Brüsszelben tudatták, hogy az új megállapodásról ki kell kérniük országaik parlamentjének véleményét. A svájci lap szerint ez több, mint formalitás. Mindkét országban erős euroszkeptikus áramlatok vannak nem csak az ellenzéken, de az egyes kormányok táborán belül is. A cseh kormány  várakozó álláspontra helyezkedett . Petr Necas kormányfő csak azután akar a szorosabb pénzügyi koordinációról véglegesen állást foglalni, hogy készen lesz a szerződés szövege - írta a svájci lap.