A pénzcsap megnyitására készül Peking

2011.12.12. 11:40

A távolság ellenére nemcsak Brüsszelt aggasztja az euróválság, hanem Pekinget is. Az EU tagok gazdaságainak visszaesése vagy stagnálása erősen visszahat Kínára, ugyanis az európai kontinens Kína egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. Hogy fenntartsa gazdasági növekedésének ütemét Kína várhatóan hamarosan újabb gazdaságélénkítésbe kezd.

A kínai jegybank novemberben már csökkentette a bankok kötelező tőke tartalékrátáját 21 százalékra és várakozások szerint fél éven belül további, nagyjából 1,5 százalékpontos, lazítás várható. A lépés nagyjából 378 milliárd dollárnyi tőkét szabadíthat fel a kínai gazdaság számára – írta meg a Bloomberg.

2011 harmadik negyedévében a kínai GDP növekedés 9,1 százalék volt, de a jövő év kezdetére már csak 7,5 százalékos növekedést várnak. Ez az arány a világ sok országában örömteli kiáltásokat eredményezne, de a közvélekedés szerint Kínának legalább 8 százalékos növekedésre van szüksége, hogy munkahelyeket tudjon teremteni a még mindig növekvő számú munkakeresőknek és hogy elkerülje a társadalmon belüli szociális konfliktusokat.

A GDP növekedés lassulásának legfőbb oka az export gyengélkedése. A kivitel megelőzi a behozatalt, de az export és import közötti különbség novemberben több mint harmadával csökkent. A kereskedelmi minisztérium adatai alapján egyébként az ország összesített kereskedelmi szufficite a világgal három év alatt megfeleződött 150 milliárd dollárra.

Az exportpiacok közül egyértelműen Európa a gyengepont. Németországba és Olaszországba tovább csökkent a kivitel, ami éles ellentétben áll például számos távol-keleti ország és Kína közötti kereskedelmi trendek alakulásával.

Válaszképpen Hu Csin-tao elnök a gazdasági tervezés nagyobb flexibilitását ígérte meg, ami kétségtelenül a belső fogyasztás élénkítésének szándékára utal. A növekvő fogyasztás nemcsak a kieső export többletet pótolná a gazdaságban, hanem egyben lehetőséget jelentene az import erősítésére, és így hosszútávon Kína exportpiacainak talpra állítására.