Gyengíti az eurót az olasz csődveszély

2011.12.14. 14:39

Csúcsszintre nőtt az Olaszország által szerdán kibocsátott 5 éves kötvények hozama. A 3 milliárd euróért eladott állampapírok átlagos kamata 6,47 százalék lett, 0,17 százalékponttal magasabb az előző árverésen elért maximumnál. Az olasz állampapírok hozama folyamatosan nőtt az utóbbi hónapokban, ami Silvio Berlusconi kormányának bukásához is hozzájárult.

Az ország adósságának nagyságával és kezelhetőségével kapcsolatos befektetői aggodalmak régóta napirenden vannak. Olaszország államadóssága 1,9 ezer milliárd euró, a hazai össztermék (GDP) arányában 120,5 százalék, ami a második legnagyobb érték az Európai Unióban a leginkább eladósodott Görögország után.

Az öt éves államkötvényekre ilyen hozamokat az elemzők egyébként fenntarthatatlannak ítélnek, mert túl nagy terhet jelentenek az olasz gazdaságra és a Bloomberg számításai szerint 10 éves kötvények 6,69 százalékos jelenlegi hozama is igen magas.

Az olasz gazdaságnak az euróválságra gyakorolt meghatározó helyzetét az is mutatja, hogy az euró és az amerikai dollár egymáshoz viszonyított árfolyama 1,3 dollárra csökkent a kötvénykibocsátást követően, ami majd egy éves mélypontot jelent az európai valuta számára. Utoljára január 12-én ért csak ilyen keveset egy euró a dollárhoz képest.