Nem kap pénzt az EU az USA-tól

2011.12.15. 11:56 Módosítva: 2011.12.15. 11:56

Az amerikai szövetségi jegybank elnöke Ben S. Bernanke kijelentette, hogy a Fed nem kíván aktívabban részt venni az euróválság megoldásában. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy az USA nem fog pénzt pumpálni az esetleg meginogó európai pénzintézetekbe, bármennyire is szeretnék azt az „öreg kontinens” politikusai.

Bernanke döntéséről két republikánus szenátoron keresztül szerzett tudomást a sajtó. Bob Corker és Lindsey Graham nyilatkozata szerint a jegybankelnök zárt ajtók mögött megerősítette nekik, hogy „nincs meg se az akarat, se a felhatalmazás” hogy a Fed országokat vagy bankokat mentsen meg.

A szenátorok szavaz szerint Bernanke „nagyon aggódik” az európai helyzet miatt és számára „nyilvánvaló, hogy ami Európában történik befolyásolja az USA gazdaságát”, de szerinte a november 30-án végrehajtott hat jegybankot érintő közös gazdaságélénkítő döntéssorozat elegendő amerikai segítség volt.

Bernanke azt is megerősítette, hogy Washington az IMF-en keresztül se kíván részt venni Európa finanszírozásában, az egyetlen dolog amit a Fed megtehet a törvényes kereteken belül az az, hogy kedvezményes kamatú swap ügyletekkel segíti ki az európai bankok amerikai kirendeltségeit, amik így indirekt módon visszaforgathatják a pénzt az EU-ba.

Egy harmadik szenátor, Charles Grassley, szerint Bernanke visszafogott álláspontja érthető. „Ha túl sok próbálkozás történik az Egyesült Államok részéről Európa kisegítésére, akkor ez korlátozni fogja azokat a pénzügyi szabályozási változásokat, amiket meg kell lépniük” – idézte a Bloomberg.

A törvényhozókkal folytatott beszélgetés alatt még egy lényeges információ látott napvilágot. Az amerikai alapkamat, ami 2008 decembere óta 0,25 százalékon áll, legalább 2013 közepéig „különlegesen alacsony értéken” marad.