Most a Fitch rúgott egyet Európába

2011.12.16. 19:55 Módosítva: 2011.12.16. 22:46

Hat euróövezeti országot jelölt leminősítésre pénteken a Fitch Ratings. A hitelminősítő ezt azzal indokolta, hogy gyakorlatilag megoldhatatlannak tartja az euróövezeti adósságválságot. Múlt hétfőn, még az egy héttel ezelőtti EU-csúcs előtt, hasonló lépést tett a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője is: előbb szintén csak néhány államot, majd a teljes eurózónát leminősítésre jelölte.

A Fitch, a legnagyobb európai hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette: negatív előjelű megfigyelés alá vette az összes olyan, befektetési ajánlású osztályzattal ellátott euróövezeti szuverén adóst, amelyek besorolására eddig negatív kilátás volt érvényben. A lépés Belgiumot, Spanyolországot, Szlovéniát, Olaszországot, Írországot és Ciprust érinti. A Fitch emellett a francia hitelbesorolásnak negatív, leminősítést valószínűsítő kilátást adott.

A negatív kihatású megfigyelés a cég módszertana szerint azt jelenti, hogy az adott osztályzatok „aktív felülvizsgálat” alatt állnak, és megnövekedett annak az esélye, hogy az érintett országokat a Fitch rövid időn belül leminősíti.

A cég közölte: január végéig tervezi a most elkezdett felülvizsgálatok befejezését, és ha úgy dönt, hogy indokolt a leminősítés, az osztályzatrontások mértéke valószínűleg egy vagy két fokozatnyira korlátozódik.

A lépéshez fűzött indoklás szerint a Fitch Ratings múlt heti EU-csúcs nyomán arra a következtetésre jutott, hogy az euróövezeti válság átfogó megoldása „technikailag és politikailag elérhetetlen”.

Az S&P szigorúbban járt el december elején, nemcsak azért, mert minden eurózóna-tagállamot a leminősítéssel fenyegetett meg. Azért is, mert kilenc tagállamnak, köztük Franciaországnak már eleve két kategóriányi lesorolást helyezett kilátásba – ha ezeket a lépéseket meg is teszi, az S&P-nél Európában egyetlen elsőrendű adós sem marad.