Két fokozattal leminősítették Belgiumot

2011.12.17. 00:22

A Moody's hitelminősítő magyar idő szerint péntek éjszaka bejelentette, hogy két kategóriával lejjebb sorolta Belgium adósbesorolását. A belga adósosztályzatok az eddigi "Aa1"-ről két fokozattal "Aa3"-ra csökkentek.

A Moody's nem sokkal azt követően lépett, hogy péntek este a legnagyobb európai hitelminősítő, a londoni székhelyű Fitch bejelentette: Franciaország „AAA” adósosztályzatának kilátását negatívra rontja, hat másik euróövezeti országot – köztük Belgiumot – pedig rövid időn belüli leminősítésre jelöl.

A Moody's szerint a belga leminősítést a magas adósságokkal küszködő eurótagállamok finanszírozási feltételeinek folyamatos romlása miatt megnövekedett kockázatok, a mind nagyobb növekedési kockázatok, valamint a bankszektorból az állami pénzügyi mérleghelyzetre háruló újabb rizikók és bizonytalanságok indokolják.

A Moody's felidézi, hogy Belgium GDP-arányos államadósság-rátája közel jár a 100 százalékhoz. Az euróövezeti kötvénypiacokon az utóbbi időben növekedett a további, még súlyosabb bizalmi sokkok kockázata, beleértve a finanszírozás hirtelen leállásának rizikóját.