Mostantól a kubaiak is kaphatnak hitelt

2011.12.19. 12:35

A gazdasági nyitás jegyében a héten keddtől magánszemélyek is kaphatnak hitelt Kubában. A hitelfolyósítás újabb eleme annak a politikának, amelynek keretében a kormány ösztönözni akarja a gazdasági növekedést az állami szférán kívül.

Kubában napirenden van az állami szektorban foglalkoztatottak számának csökkentése, és átirányításuk a gazdaság egyéb területeire. A vezetés emellett olyan létfontosságú ágazatokat nyitott meg a külföldi tőke előtt, mint a bányászat, az energiatermelés és az idegenforgalom.

A parlament augusztusban hagyta jóvá a kommunista párt kongresszusa által már áprilisban elfogadott gazdasági és szociális reformcsomagot. A több mint háromszáz intézkedést tartalmazó program végleg leszámol a paternalista társadalommal, csökkenti az állam szerepét olyan szektorokban, mint a mezőgazdaság, a szolgáltatások, a közlekedés és az építőipar, a kisvállalkozások és szövetkezetek javára.

A következő öt év során a gazdaság felélesztésének céljából egymillió állami munkahelyet szüntetnek meg, fokozatos leépítik a szubvenciókat és felszámolják a jegyrendszert. Különösen fontos szerepet szánnak a magánfoglalkoztatás megteremtésének, mint az állami foglalkoztatás alternatívájának. Jelenleg mintegy 320 ezer magánvállalkozó működik Kubában, többségük az élelmiszergyártásban és -forgalmazásban, valamint a közlekedési szolgáltatásokban.

Kuba mély gazdasági válságot él át, súlyos likviditási gondjai vannak, amit a kormány szerint a jelenlegi nemzetközi gazdasági válság, a folytatódó amerikai blokád, valamint a 2008-as hurrikánok pusztításai együttesen idéztek elő.