490 milliárd eurónyi ingyenpénz az EKB-től

2011.12.21. 11:41 Módosítva: 2011.12.21. 11:44
Fennállása során először ajánlott fel hároméves futamidejű hiteleket európai pénzintézeteknek az Európai Központi Bank (EKB). A szervezet reményei szerint a pénz egy része átszivárog a reálgazdaságba, míg a fennmaradó hányadból a bankok államkötvényeket tudnak vásárolni a bajba jutott európai országoktól.

„Ez gyakorlatilag ingyenpénz. A kondíciók verhetetlenek. Mindenki megpróbál majd részesedni belőle” – nyilatkozta Jens-Oliver Niklasch a Landesbank Baden-Wuerttemberg stratégiai elemzője a Bloombergnek arra utalva, hogy várakozások szerint 150 és 600 milliárd euró közötti hitelt vehetnek fel Európa szerte mindössze 1 százalékos kamattal.

Az európai adósságválság megnövelte a kormányzati és banki csődkockázatokat, ami visszafogta a bankok közötti hitelezést és csökkentette a szabadon elérhető pénzek mennyiségét. Az EKB most azt próbálja elérni, hogy a bankoknak elég tőkéjük legyen középtávon, és így továbbra is hiteleket tudjanak nyújtani egymásnak, más cégeknek és átlagos háztartásoknak is.

Mario Draghi, az EKB elnöke kulcsfontosságúnak nevezte a bankokat a hitelellátásban, mivel „az euróövezetben a bankok felelősek az összhitelezés mintegy 80 százalékáért”. Felhívta rá a figyelmet, hogy a következő év első negyedévében a bankoknak 230 milliárd eurónyi kötvényre kell majd előteremteniük a fedezetet, és hogy az egész év során is szűken kell gazdálkodniuk.

Draghi is tisztában van vele, hogy a bankok nem biztos, hogy az általa óhajtott cél szerint költik el a most megszerezhető eurókat, aminek végösszege a hivatalos tenderen végül 490 milliárd euró lett. Hitelezés és államkötvény vásárlás helyett lehetséges, hogy csak saját portfoliójukat és tartalékmutatóikat fogják javítani, amire egyébként a Basel III-as keretszabályozás kötelezi őket.

A szabályozók tehát arra kényszerítik a bankokat, hogy készüljenek a jövőbeni krízisekre, de lehet éppen evvel idézik elő a következő válságot. Egyes elemzők szerint éppen ezért mondható el, hogy az EKB ideiglenesen gyógymódot talált csak, de nem oldotta meg a teljes válságot.

Abban mindenki egyetért, hogy a bankoknak nem kell aggódniuk három évig a likviditásuk miatt, de lehet ez így kevés lesz. Az EKB továbbra is elzárkózik az európai államkötvények közvetlen vásárlásának fokozásától, de lehetséges, hogy hosszútávon ez lesz az egyetlen megoldás, ami megnyugtatja a piacokat.