Januárban retteghet az eurózóna

Portfolio
2011.12.23. 15:42

Januárban hozhat döntést a negatív figyelőlistára vett 15 eurózóna tagországról a Standard and Poor's, tudta meg a Reuters.

A Standard and Poor's hitelminősítő december 6-án jelentette be mindaddig példátlan döntését, miszerint az egész eurózónát negatív figyelőlistára veszi, amelynek következtében a tömeges leminősítés akkor jöhet, ha a december 9-i uniós csúcstalálkozó nem vezet hatékony eredményre.

A csúcstalálkozón a brit vétó miatt nem sikerült az uniós alapszerződés módosítása, ezért külön kormányközi szerződést írtak, amihez az összes eurózóna tagország beleegyezését adta, a nem eurózóna tag uniós országok pedig időt kértek nemzeti parlamentjeik jóváhagyásához. A különszerződés tartalma azonban nem igazán hatotta meg a hitelminősítőket, mivel nem tartalmazott azonnali intézkedéseket. Az S&P vezető közgazdásza az uniós csúcs után azt mondta, "Bár fontos döntések születtek a válságkezelésben a múlt heti uniós csúcstalálkozón, de további lépések szükségesek mind a fiskális, mind a monetáris politika terén".

A figyelőlistára vételkor az S&P azt mondta, az uniós csúcs után amint lehetséges döntést hoz. Hamarosan léphet a többi hitelminősítő is. A Moody's például tegnap megerősítette Ausztria és Szlovákia besorolását, de nemrég úgy nyilatkozott a jövő év első negyedévében az unió mind a 27 tagállamának hitelbesorolását felülvizsgálja.

A Fitch múlt héten 6 eurózóna tagországot vett figyelőlistára, köztük Olaszországot és Spanyolországot. Franciaország kilátásait pedig stabilról negatívra változtatta. Ezzel kapcsolatban pedig elmondta, nőtt az eurózóna mentőalap, az EFSF leminősítésének kockázata is.