Most érdemes aranyat venni?

Portfolio
2011.12.23. 10:16

Az elmúlt évek emelkedése után az utóbbi hónapok korrekciója természetes volt az arany piacán. A globális problémák azonban továbbra sem oldódtak meg, az inflációs veszély pedig a várható lazuló jegybanki politikáknak köszönhetően továbbra sem enyhültek, a bankok többsége ezért igen optimista, általában 1900 dollár feletti aranyárat várnak jövő év végére.

A múlt héten jelentősebb árfolyamesés érte el az arany piacát, a legfőbb nemesfém ára 1750 dollárról 1600 dollár alá csökkent, és ami technikai szempontból még jelentősebb, 3 év után ismét a 200 napos mozgóátlag alá került. A korrekció alatt a rövidtávra koncentráló spekulánsok jelentősen leépítették arany kitettségüket. Bár rövid távon többen is akár 1400-1500 dolláros árfolyamokat várnak, hosszabb távon a bankok és pénzügyi intézmények továbbra is igen optimisták. Az európai válság megoldatlansága, illetve a jegybanki pénznyomda esetleges beindítása további lendületet adhat a nemesfémnek.

A bankok jellemzően továbbra is 1900-2100 dollár közötti árfolyamokat várnak jövő év végére, miközben az opciós piacokon is 2000 dollár feletti árfolyamra kötik a legtöbb vételi opciót, jelezve az optimista várakozásokat. Az ezüsttel kapcsolatban már nagyobb a vélemények szórása. Miközben a Barclays 27, a BNP Paribas 48,9 dolláros árfolyamot vár az ezüsttől jövő év végére, vagyis a bizonytalanság itt sokkal nagyobb.