Merkel: Európát összekovácsolja a válság

2011.12.31. 13:53
Az eddiginél szorosabb együttműködésre van szükség Európában az euró megerősítése érdekében – hangsúlyozza Angela Merkel német kancellár esti újévi beszédében, amelynek szövegét előre közzétette kormány sajtó- és információs hivatala.

Angela Merkel az európai egységfolyamat történelmi jelentőségét kiemelve közölte: "A nehézségek ellenére nem szabad feledni, hogy Európa békés egyesülése történelmi ajándék". Az integráció "több mint fél évszázada békét, szabadságot, igazságosságot, emberi jogokat és demokráciát" biztosít.

A német kancellár emlékeztetett rá, hogy az euró pontosan tíz éve jelent meg készpénz formájában. A közös pénz egyszerűbbé tette a mindennapokat, megerősítette a gazdaságot és tompította a 2008-ban elmélyült válság hatásait. Most az euró megerősítése a legfőbb feladat. "Ez azonban csak akkor sikerülhet, ha Európa tanul a múlt hibáiból. Az egyik tanulság az, hogy a közös fizetőeszköz csak úgy lehet igazán sikeres, ha az eddiginél szorosabban működünk együtt Európában" – hangoztatta Angela Merkel.

Hozzátette: "Európát összekovácsolja a válság. A válságból kivezető út pedig még hosszú és akadályok is nehezítik, de Európa erősebb lesz, amikor maga mögött hagyja ezt az utat, mint amikor megtette rajta az első lépéseket".