Hatalmas csődhullám jöhet Európában

2012.01.27. 10:17

Közel megduplázódhat a vállalatbedőlések aránya Európában az elmúlt év végéhez képest, miközben a bankok minimálisra csökkentették a finanszírozásukat, az EKB által biztosított olcsó pénz pedig nem képes eljutni a pénzszűkében lévő vállalatokhoz – derül ki a Solar Capital elemzéséből.

A bedőlések aránya 2012-ben akár 8 százalék fölé is emelkedhet az európai közép- és nagyvállalatok körében, miután a kereskedelmi bankok egyrészt a fenntarthatatlan forrásbevonást eredményező magas állampapírhozamok csökkentése érdekében, másrészt a szigorított tőkekövetelmények miatt minimálisra csökkentették vállalatfinanszírozási tevékenységüket.

Novemberben álltak a legmagasabban a szuverén államadóssággal küzdő euró övezeti tagországok kötvényhozamai, Olaszország hároméves kötvényhozama 7,36 százalékról csökkent 4,37 százalékra, a spanyol hároméves kötvényhozam pedig 5,51 százalékról mérséklődött a jelenlegi 3,04 százalékra.

A hozamok csökkenése annak volt köszönhető, hogy az EKB decemberben lényegében olcsó pénzt biztosított a pénzintézeteknek, ami aztán a kötvénypiacokra került, a hozamok csökkentek, majd a vásárolt kötvényeket fedezetként használva tovább vették a kötvényeket. Ezzel alapvetően nincs is probléma, mivel az ekvivalens hitelkamat sokkal lejjebb volt, mint az 'elszállt' francia, vagy olasz állampapírhozamok - írja az elemzés.

"Azonban problémát okoz, hogy az Európai Bankfelügyelet ez idő alatt már 155 milliárd eurós feltőkésítést szorgalmazott. Végeredményben leépítve a kockázatosabb eszközosztályokat, nem gyenge patriotizmus mellett átallokálva kötvényekbe és szigorúbb céltartalék képzés közepette szinte a nullára csökkentették vállalatrefinanszírozási tevékenységüket az európai bankok. A másik probléma az erre épülő tovább emelkedő munkanélküliségi ráta, amely a legutóbb mért november hónapban 10,3 százalékon volt - a 17 tagország munkaképes lakosságának arányában. Nagyobb baj akkor lesz, ha a még magasabb munkanélküliségi arány mellett a lakossági hitelezés is visszaesik. Ez pedig a belső fogyasztás erős hanyatlását és jelentős deflációs folyamatot indíthat el a következő évekre”- idézi az elemzés Pálffy Gergelyt, a Solar Capital elemzőjét.

A cégrefinanszírozás hiányának legújabb áldozata a német Petroleum Holdings AG olajfinomító, amely éppen 2,1 milliárd eurós hitelkeretétől esett el az elmúlt napokban, és nagyon rövid időn belül fizetésképtelenné válik.