145 milliárd euró lehet a görög segélycsomag

2012.01.28. 17:51
Görögországnak a tervezettnél 15 milliárd euróval több támogatásra van szüksége, a következő segélycsomagban így összesen 145 milliárd eurót kell elhelyezni a nemzetközi hitelezők Athénban tárgyaló küldöttsége szerint.

Az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői néhány napja érkeztek ismét a görög fővárosba, hogy megvizsgálják a reformok állását. Tapasztalataik szerint a gazdasági válság mélyülése miatt 15 milliárd euróval nőtt a finanszírozási szükséglet tavaly október óta, amikor a nemzetközi szervezetek döntést hoztak a 130 milliárd eurós második görög mentőcsomag összeállításáról. Az időközben keletkezett lyukat nem lehet magánhitelezői forrásból származó eszközökkel befoltozni - vélik a küldöttségben.

Közben a német kormánykoalíció pártjaiban egyre növekszik az ellenállás Görögország támogatásának folytatásával szemben. Nincs több pénz, ha leállnak a reformok - foglalta össze a bajor CSU véleményét Horst Seehofer, a párt elnöke. Nem kaphat több segítséget Görögország, ha nem hajtják végre a tervezett reformokat - tette hozzá. Rainer Brüderle, a liberális FDP parlamenti frakcióvezetője a Spiegelnek azt mondta, a szolidaritás nem egyirányú utca, az EU-nak hajthatatlannak kell maradni és ki kell követelni a szükséges szerkezeti átalakításokat.

Vannak, akik még tovább mennek, a Financial Times azt írta, a német kormány szeretné, ha Görögország a következő segélycsomag fejében átadná az adóztatással és a költségvetési kiadásokkal kapcsolatos döntések feletti szuverenitását egy euróövezeti költségvetési biztosnak.