no

Csődbe ment a Spanair

2012.01.30. 15:46

Járatai leállítása után csődöt jelentett a spanyol Spanair légitársaság. A cég csődjéből elsősorban a Vueling spanyol diszkont légitársaság profitálhat, ennek köszönhetően részvényének árfolyama jelentős mértékben emelkedett. Az Iberia többségi tulajdonában lévő Vueling bázisa a Spanair légitársasághoz hasonlóan szintén Barcelona.

A spanyol El Pais című lap értesülése szerint a Spanair azért állította le járatait, mert nem tudta fizetni az üzemanyag költségeket. A járatleállítás hétfőn 143 járatot és 15 ezer utast érintett. A cég hétfőn munkaviszonyának megszüntetéséről tájékoztatta mind a 2075 alkalmazottját. A légitársaság csődje közvetve 4000 munkahelyet veszélyeztet.

000 DV1113910
Fotó: Jaime Reina

Az EFE spanyol hírügynökség barcelonai bírósági forrásokból származó értesülései szerint a csődeljárás több mint 300 millió eurós tartozás rendezésére vonatkozik. A legnagyobb hitelező a skandináv SAS légitársaság, valamint a katalóniai tartományi kormányzat.

A SAS 2009-ig többségi tulajdonosa volt a Spanair légitársaságnak, és a csőd bejelentésekor is több mint tíz százalékos érdekeltséggel rendelkezett. A barcelonai kormányzat több érdekeltségén keresztül a Spanair legnagyobb részvényese volt, összesen 140 millió eurót fektetett a társaságba.