2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Az IMF félévet adott Argentínának

2012.02.02. 10:40

Szerda este kiadott közleményében igen élesen kritizálta az IMF igazgatótanácsa Argentína adatkezelését. Felhívják a figyelmet arra, hogy minden tagállamnak kötelessége pontos adatokkal szolgálni, ezért az IMF-igazgató már javaslatokat is tett arra, milyen intézkedésekkel lehetne javítani a fővárosi térség inflációjáról és a GDP-ről szóló adatok minőségét.

Az igazgatótanács sajnálattal vette tudomásul, hogy Argentína nem kezdte el közelíteni a nemzetközi sztenderdekhez az inflációs adatok mérését, bár a GDP-adatok esetében mutatott igyekezetet a helyzet javítására.

.

Az IMF ezért 180 napot adott Argentínának arra, hogy új intézkedésekkel javítson az adatok minőségén, ennek eredményét szeptember elején vizsgálja meg legközelebb az igazgatótanács.

A probléma nem új keletű, a Buenos Aires-i kormányzatot 2007 óta éri az a vád, hogy manipulálja az inflációs adatokat. Később más kimutatások, például a gazdasági növekedés alakulását mutató adatsorok pontossága körül is kételyek merültek fel. Argentína 2010-ben ezért az IMF segítségét kérte az infláció pontos értékének meghatározásához, a probléma akkor a hivatalos inflációs adat és a független szakértői számítások közti eltérés volt.