Minden kínai tőzsdére menne

2012.02.08. 14:55

Február elejéig ötszáz cég kérvényezte tőzsdei bevezetését a sanghaji és sencseni tőzsdéken, közülük háromszáz kaphatja meg az engedélyt idén. A Kínai Értékpapír Szabályozó Bizottság (CSRC) az új vezetőjének utasítására, első alkalommal hozta nyilvánosságra a bevezetésre váró cégek listáját.

A cégek közt 14 bank szerepel, köztük nagy tartományi bankok, mint a Bank of Shanghai vagy a csungkingi Bank of Chongqing. Két nagy médiaportál, a hivatalos pártlap, a Zsenmin Zsipao internetes oldala és a Hszinhua hírügynökséghez tartozó Xinhuanet.com is a tőzsdén igyekszik alaptőkéjét megnövelni.

A félezer vállalat közül egyelőre mindössze ötven előzetes vizsgálata kezdődött meg, s kétséges, hogy mind az ötszáz megkapja a tőzsdei bevezetés engedélyét a CSRC-től. A sanghaji és sencseni tőzsdéken tavaly 41,5 milliárd dollárt tett ki az IPO-k értéke, 41 százalékkal kevesebbet, mint 2010-ben.

Összesen 282 vállalat kezdett részvénykibocsátásba 2011-ben, sokan a negatív trendek, a medvepiac miatt elhalasztották IPO-kérelmük beadását. Idén az engedélyeztetés szigorítása bátortalaníthatja el a jelentkezőket, értékpapír-piaci elemzők szerint az év során mintegy 300 tőzsdei bevezetés várható.