Elég már a görögök pénzeléséből

2012.02.15. 12:47

Keményvonalas euróövezeti kormányilletékesek az újabb görög segélycsomag helyett most már inkább hagynák csődbe menni Görögországot – írta szerdán a Financial Times. A londoni gazdasági napilap felidézi, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsa, az Eurogroup jövő hétfőre halasztotta a görög segélycsomag megvitatására eredetileg szerdára összehívott tanácskozását, és ezt Jean-Claude Juncker, az Eurogroup elnöke azzal indokolta, hogy Görögország nem teljesítette a második EU/IMF-segélycsomag folyósításának előfeltételeit.

A Financial Timesnak azonban „magas beosztású európai illetékesek” elmondták: az euróövezeti pénzügyminisztériumok vezető tisztviselőiből álló euró-munkacsoport előző napi ülését „egyre szélesedő megosztottság” jellemezte abban a kérdésben, hogy Görögországnak egyáltalán szabad-e bizalmat szavazni egy újabb segélycsomaggal.

A késés a lap szerint növeli annak kockázatát, hogy Görögország már a jövő hónapban törlesztésképtelenné válik, tekintettel arra, hogy lejár egy 14,5 milliárd eurós kötvényadósság.
Az euróövezeti kormányok egy csoportja azonban – különösen azok az országok, amelyek még megőrizték lehető legjobb, AAA hitelminősítői adósosztályzatukat – már nem hisznek abban, hogy Görögország valaha is teljesíteni fogja az alku alapján ráháruló kötelezettségeket, írja a Financial Times.

A lap szerint „keményvonalas német, holland és finn illetékesek” most már egyre inkább azt szorgalmazzák, hogy engedjék Görögországot csődbe menni.. A lap szerint "az észak-európaiak növekvő merészségének" egyik fő oka az az egyre erősebb meggyőződés, hogy az EU a járvány terjedése ellen felhúzott euróövezeti tűzfallal képes lenne kordában tartani a rendezetlen körülmények közepette bekövetkező görög törlesztésképtelenség hatásait. Egyes illetékesek szerint mindemellett a piacok is beárazták már a görög csődöt, így ennek negatív reakciói is korlátozottak lennének.

A piac a kockázati árazások alapján valóban jó ideje biztosra veszi a görög államcsődöt. A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision legutóbbi negyedéves globális adóskockázati összesítése szerint - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be a vizsgált szuverén adósokat - a világ legkockázatosabb államadósa 2011 végén Görögország volt, olyan országokat megelőzve az adóskockázati listán, mint Pakisztán, Venezuela, Argentína, Ukrajna vagy Egyiptom.

Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor a törlesztésképtelenné válás szinte bizonyosan Görögország euróövezeti tagságának végét is jelentené. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics jelenleg érvényes előrejelzési forgatókönyve alapján Görögország már az idén távozik az euróövezetből, és 2013-ban „további kis tagállamok követik”.
A ház az általa valószínűsített, ebből eredő gazdasági-pénzügyi felfordulás miatt két évig tartó - 2012-ben 1 százalékos, 2013-ban már 2,5 százalékos - euróövezeti GDP-visszaeséssel számol.