Így hajtják végre a görög csomagot

2012.02.21. 07:09 Módosítva: 2012.02.21. 07:10

Kedd hajnalban, miután az euróövezeti pénzügyminiszterek tizenkét órás tanácskozáson elfogadták a 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot, Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter bejelentette, hogy Athén már szerdán meg kívánja hirdetni az első kötvénycsereprogramot. Lukasz Papademosz görög miniszterelnök országa szempontjából történelminek nevezte a maratoni tárgyalások után született megállapodást.

A mostani megállapodás értelmében – a görög terhek további könnyítése érdekében – az új kötvények kamata 2014-ig csupán két százalék lesz, majd 2020-ig 3 százalék, és csak azt követően emelkedik 4,3 százalékra.

A sajtóközlemény megerősítette, hogy minden euróövezeti ország vállalta az első görög támogatási programhoz kapcsolódó hitelek kamatának csökkentését is.

Az Európai Központi Bank és a nemzeti jegybankok pedig a görög kötvények után befolyó hasznot visszacsoportosítják az állami szektornak, onnan pedig Athénnak annak érdekében, hogy ily módon még inkább segítsék a görög államadósság fenntarthatóságát.

Ez a két utóbbi lépés összesen több mint 3 milliárd euróval csökkenti a finanszírozási szükségleteket a következő években. A 130 milliárd eurósra becsült összértékű új program 2014-ig fut majd.

Olli Rehn uniós pénzügyi biztos és Christine Lagarde IMF-vezér azt emelte ki, hogy a megállapodás lehetővé teszi a program pontos végrehajtását és szigorú ellenőrzését. Ez utóbbi egyik eleme, hogy megerősítik és folyamatossá teszik az Európai Bizottság munkacsoportjának jelenlétét Görögországban, ahhoz az euróövezeti tagállamok szakértői is csatlakozhatnak. Emellet külön számlát nyitnak az adósságszolgálatra szánt tartalék elhelyezésére, és ezen mindig legalább három hónapra előre szóló tartaléknak kell lennie.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter kedd hajnalban azt hangoztatta, hogy a program sikere az adósságkönnyítés sikerétől függ, illetve attól, hogy Görögország tartani tudja-e magát a vállalásokhoz.

Jean-Claude Juncker, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácsának elnöke azt mondta: tárgyaltak az uniós pénzügyi stabilitási mechanizmus (ESM) támogatási plafonjának megemeléséről is. Reményét fejezte ki, hogy március eleji találkozójukon az euróövezeti tagországok állam- és kormányfői jelentős növelésről fognak megállapodni, de számszerű javaslatot nem említett. A működését nyáron megkezdő ESM kerete a jelenlegi tervek szerint 500 milliárd euró lesz, de ezt nem mindenki tartja elegendőnek.