Megszavazta a görög parlament az adósságleírást

2012.02.23. 17:36

A görög parlament csütörtökön megszavazta az adósságleírást a magánhitelezőkkel. A most elfogadott törvény megnyitja az utat a kötvénycserére, amellyel mintegy 107 milliárd eurót törölnek el a magánhitelezők kezében levő görög adósságból. A magánhitelezőknél levő, mintegy 200 milliárd euró értékű állampapíron 73-74 százalék lesz a reálveszteség.

Az adósságleírás része a 130 milliárd eurós újabb görög mentőcsomagnak. A görög kormány a múlt hétvégén született megállapodás szerint március 8-án indítaná és március 11-én le is zárná a magánhitelezők adósságcseréjét.

Az előzetes hírek szerint a görög államadósságból a magánhitelek 50 százalékát elengedik, a másik felét új, harmincéves lejáratú kötvényekre váltják az érintett hitelezők, bankok és biztosítók szerte a világon. Ily módon Görögország kormányzati adóssága mintegy 107 milliárd euróval csökkenhet a mostani, körülbelül 350 milliárdhoz képest. Az egyezség fontos része lenne a második, tavaly októberben EU-szinten már elhatározott, 130 milliárd eurós görög mentőprogramnak.

A megszorítások és a magánhitelezői adósságleírás együttesét igyekeznek úgy alakítani, hogy jelenleg a GDP mintegy 160 százalékán álló görög államadósságot 2020-ra 120 százalékra tudják leszorítani.