Ausztria megmenti a Volksbankot

2012.02.28. 12:20

Részbeni államosítással mentik meg a súlyosan veszteséges osztrák Volksbankot (ÖVAG), a kedden véglegesített konszolidációs terv az államnak összesen több mint egymilliárd eurójába kerül.

Az állam 49 százalékos tulajdonrész erejéig száll be az ÖVAG-ba, s legkésőbb 2017-ig privatizálni akarja ezt a részesedést - közölte kedden Maria Fekter pénzügyminiszter. A döntésben szerepet játszott, hogy Ausztria szuverén adósi besorolását megvédjék. A költségek forrásának biztosítása érdekében egynegyedével megemelik az osztrák bankadót.

Az ÖVAG 2011-re várt vesztesége 1,2 milliárd euró. A bank volt az egyedüli a rendszerszintű osztrák bankok között, amely nem állta ki a 2011 júliusi európai banki terhelési teszt próbáját.

Itthon is elvérzett

A Volksbank magyarországi leányát az orosz Szberbank vette meg. A magyarországi privatizáció kezdeti évei óta ritkán volt arra példa a magyar piacon, hogy egy pénzintézet 100 százalékban új tulajdonost kapjon, ez most a Volksbank esetében megtörténik - mondta Balázs László, a Magyarszági Volksbank vezérigazgatója.

A kilenc országban jelen lévő és 295 fiókkal, 600 ezer ügyféllel rendelkező anyabank, a Volksbank International román leánybankján kívül egy az egyben a Szberbankhoz kerül. A vételár 505 millió euró volt, ami a VBI 80 milliós veszteségei miatt ugyanennyivel kisebb a tavaly őszi megállapodásban szereplő összegnél, ismertette Balázs László, hozzátéve: új fejezet kezdődik életükben, az új, tőkeerős tulajdonos a stratégia eddiginél is dinamikusabb megvalósulását segíti. A Szberbank nemcsak Oroszország, de egész Kelet-Európa legnagyobb pénzintézete. Expanziós politikájában a kelet- és közép-európai régió kulcsfontosságú szerepet tölt be.