Tovább tart Kína eladósodása

2012.03.07. 11:04
Az elmúlt hónapokban is tovább nőtt a kormányzati adósságállomány 60 százalékát kitevő tartományi hitelállomány Kínában. A pekingi vezetés nyugalomra int, mondván a hitelek szabályozhatók és biztonságos határokon belül vannak.

Kína kormányzati adósságállománya jelenleg 17,5 ezer milliárd jüant (630 ezer milliárd forint) tesz ki. Ez a bruttó hazai termék, a GDP 43 százaléka – mondta Jang Kaj-seng, a piaci értéke alapján a világ legnagyobb bankjának számító Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) elnöke kedden. Az állomány nagyobbik része, 10,7 ezer milliárd jüan (385 ezer milliárd forint) tartományi hitel, 6,8 ezer milliárd jüan (245 ezer milliárd forint) pedig a központi kormány adóssága.

A 43 százalékos adósságráta jóval alacsonyabb Japán vagy Németország 180 és 83 százalékos rátájánál, s a világátlagot sem haladja meg, mondta Jang. A bankelnök hozzátette: a hitelek szabályozhatók és biztonságos határon belül vannak.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök hétfőn szintén megnyugvásra intette az adósság miatt aggódókat, mondván a vezetés felmérte az állomány mértékét, a hitelek lejártát, földrajzi eloszlásukat, s ennek tudatában a kormányzati hiteleket és az adósságállományt "elfogadható" szinteken tarják majd.

Az elmúlt időszakban ugyanakkor többen is rákérdeztek a tartományi hitelek valódi nagyságára. A 10,7 ezer milliárd jüanes összeg 2010 végi adat, és egy tavaly december végi jelentésében a Bank of China közgazdászai is elismerték: ez az érték alulbecsült, a központi statisztikákban nem szereplő finanszírozási csatornák nincsenek benne.

„A hitelfelvétel az elmúlt hónapokban is tovább nőtt, a vezetés ugyanis arra ösztönözte a helyi kormányzatokat, hogy azok csatornázzanak át hiteleket a kivitelezés alatt álló projektjeikbe. Ezek nagy része már most is túlkínálattal küzdő iparági projekt, vagyis céljuk és megtérülésük is megkérdőjelezhető” – mondta kedden Liu Ming-kang (Liu Mingkang), a Kínai Banki Szabályozó Bizottság (CBRC) korábbi elnöke. Liu legalább 11 ezer milliárd jüanre (400 ezer milliárd forint) teszi a tartományi adósságállományt, melynek 80 százaléka banki kölcsön.