Vészjósló jelek Kínából

2012.03.22. 14:25

Érdemes a kínai makrogazdasági adatoknak kitüntetett figyelmet szentelni, az ország gazdasága ugyanis jelentős hatással van a német, ezen keresztül pedig a magyar gazdaság teljesítményére is.

Az alapblog.hu összeállításában kiemeli, megállt a kínai újautó értékesítés növekedése, egyes iparági szakértők szerint a tavalyi eladási szint tartása is kérdéses. A kínai ingatlanárak a januárihoz hasonló mértékben estek februárban is, 70 városból 45-ben csökkentek az árak, 22-ben nem változtak. A kínai lakásértékesítés  25 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Jelentős lett a külkereskedelmi deficit februárban, 31,5 milliárd dollár, több, mint 20 éve nem volt ilyen, főként az európai export volt gyenge. Az illetékesek 2012-re mindössze 7 százalék körüli exportnövekedést várnak. A sanghaji konténerforgalom alacsonyabb az egy évvel korábbi szintnél.

A világ legnagyobb bányavállalata, a BHP Billiton gyengülő kínai vasérckeresletre számít. A Bloomberg szerint az 591 eddig jelentett kínai vállalatból 333 a vártnál rosszabb eredményt ért el a negyedik negyedévben. A miniszterelnök Ven Csia-pao március elején bejelentette, hogy 7,5 százalékosra csökkentették a 2012-es GDP növekedésre adott hivatalos várakozásukat. A HSBC kínai feldolgozóipari PMI indexe márciusban 48,1-re esett (a februári 49,6-ról), az új megrendelés állomány alindex 46,2 lett. Mindkettő csökkenő aktivitást jelez.

A láthatóan romló gazdasági növekedési kilátások mellett ugyanakkor komoly béremelések vannak az ország számos régiójában. Továbbra is van tehát inflációs nyomás és a korábbi évek ingatlanpiaci boomja is komoly veszélyeket rejt. Ahol rövid idő alatt óriási hitelkiáramlás volt (mint 2009-2011 között Kínában), ott ennek megvannak a negatív következményei (eszközár-buborékok, rossz beruházások és hitelek, torz gazdasági struktúra). Kína most a korábbi rekord méretű monetáris és fiskális stimulus negatív következményeivel küzd.

"Nem könnyű a gazdaság irányítóinak a dolga sem ebben a helyzetben. Az inflációs nyomás miatt az illetékesek időnként hűtik a további monetáris lazítással kapcsolatos várakozásokat. Ugyanakkor a durván lassuló export miatt a jüan felértékelése lekerült a napirendről. Az ingatlanpiaci buborék kezelése érdekében egyelőre nem mernek enyhíteni a lakásvásárlási korlátozásokon. Legutóbb pedig lazítottak a külföldiek részvényvásárlási korlátozásain is, feltehetően szeretnék a piacot megtámasztani" - írja az alapblog.hu