Megszerették az IMF-et a görögök

2012.04.08. 07:34

Egy hónappal a parlamenti választások előtt visszaszerzett valamennyit népszerűségéből a legfrissebb közvéleménykutatások szerint Görögország két nagy pártja, a konzervatívok és a szocialisták.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) megszorításokkal járó gazdasági segélycsomagját elfogadó két párt együttes támogatottsága 40 százalék a szombaton ismertett felmérések szerint. Februárban mindössze 26 százalék volt.

A jobboldali Új Demokrácia (ND) pártra 24 százalék szavazna, a szocialista PASZOK pártra - amelynek új vezetője Evingelosz Venizelosz korábbi pénzügyminiszter - 16 százalék.

A május 6-i parlamenti választások után megalakuló új kormánynak júniusban be kell jelentenie egy újabb, 14 milliárd eurós megszorító csomagot ahhoz, hogy Görögország megkapja az EU-IMF-hitelcsomag esedékes részletét, és ezzel elkerülje a fizetésképtelenséget.

Az ND és a PASZOK mellett az athéni parlamentbe bejutó többi párt ellenzi a további megszorításokat. A november óta - kényszerből - együtt, nagykoalícióban kormányzó két nagy párt ugyanakkor előnyt kovácsolhat abból, hogy a választók többsége azt szeretné, ha Görögország tagja maradna az euróövezetnek.

A pártok népszerűsége alapján jelenleg az a legvalószínűbb, hogy a választások után ismét nagykoalíció alakul Görögországban.