Soros: Nagy veszély közeleg

2012.04.17. 16:32
Az európai adósságválság koránt sem oldódott meg, és ráadásul a nem megfelelő kezelése miatt rossz irányba is halad - figyelmeztetett a magyar származású hedge fund guru, Soros György. Véleménye szerint a megszorító európai politika nem megfelelő ebben a helyzetben, az adósságot ugyanis csak kinőni lehet, leépíteni nem. Az európai adósságválság így csak rosszabb lesz, és akár az EU-t is lerombolhatja - írja a Portfolio a Reutersre hivatkozva.

"Attól félek, az európai adósságválság egyre súlyosabb lesz. Még nincs vége, és rossz irányba halad" - fogalmazott Soros György hétfőn egy dán napilapban. A magyar származású befektetési guru szerint az euró aláássa az Európai Unió politikai kohézióját, és ha ez így folytatódik tovább, lerombolhatja akár az EU-t is.Véleménye szerint az euró kitalálói ugyan figyelmet fordítottak az állami egyensúlytalanságokra, azt viszont nem értették meg, hogy a piacok maguk is képesek egyensúlytalanságok létrehozására.

A baj az, hogy az európai gazdaságpolitikusok adósságválságként kezelik az európai válságot, pedig az az amerikai pénzügyi rendszer összeomlásával, és az európai országok versenyképessége közti rés kitágulásával kezdődött. A lényeg, hogy az államadósság csökkentés igen rosszkor jött az európai gazdaságok számára. Soros szerint az adósságot nem lehet lefogyasztani, csak kinőni.

Soros György
Soros György
Fotó: Nagy Attila

Az európai kormányok azzal, hogy a bizalom helyreállítását és az adósságválságot megszorításokkal igyekeznek elérni rossz irányba terelik a válságot azokban az időkben, amikor a piacon elégtelen a kereslet. Soros szerint mivel az élénkítő fiskális politikát elutasítják, már csak a jegybankra lehet támaszkodni - idézi a Portfolio a Reuters cikkét.

A jegybank leginkább az alapkamat szintjével tudja befolyásolni a piaci szereplőket, azaz főképp az alacsonyabb kamatra, ezáltal magasabb inflációra és növekedésre célozhatott a szakember.

Soros György

Soros György 1930-ban született Schwartz György néven, Budapesten. Miután túlélte a náci megszállást, a kommunista diktatúra elől az Egyesült Királyságba vándorolt ki 1947-ben, ahol a London School of Economicson szerzett diplomát. Soros később 1956-ban az Egyesült Államokba költözött, ahol egy ideig filozófusként, majd tőzsdei alkuszként és értékpapír-elemzőként dolgozott. 1969-ben megalapította saját hedge fundját, a Quantum Fundot, amelyet a Soros Fund Management-en keresztül irányított, és amely a történelem egyik legsikeresebb hedge fundja lett.

Soros nem csak sikeres spekuláns, de elismert közgazdász gondolkodó is volt, aki az 1987-ben megjelent A pénz alkímiája című könyvében is kifejtette reflexivitás elméletét. Igazán híressé azonban mégsem ezzel, hanem az angol font elleni spekulációjával vált, mely során több másik befektetővel együtt 1992-ben, az úgynevezett fekete szerdán sikeresen kikényszerítették a font leértékelését a német márkával szemben. Azóta emlegetik Sorost úgy is, mint az ember, aki legyőzte az angol jegybankot. A Quantum fund emellett több másik ország, például az ázsiai válság idején dél-kelet ázsiai országok devizáinak árfolyamesésére is spekulált sikerrel.

Ám sokan nem a spekulatív hedge fund menedzseri tevékenységéről ismerik, hanem a szerteágazó karitatív tevékenységéről. Az 1983-ban létrehozott Soros Alapítvány ugyanis jelentős összegekkel támogatja a fejlődő országok civil szervezeteit. Az alapítvány támogatásaiból nem maradtak ki a magyar szervezetek sem, de Soros nevéhez köthető a Közép-európai Egyetem megalapítása is. Bár Soros György munkássága itthon is nagy elismerésnek örvend, hedge fundjának 2008 őszi OTP elleni spekulációja beárnyékolta a guru hazai megítélését.

Soros György hivatalosan visszavonult az aktív befektetői tevékenységtől, a gazdasági és politikai folyamatokról alkotott véleményét azonban azótta is több csatornán keresztül hangoztatja.