Miklós
-7 °C
4 °C

Lázadás a megszorítások ellen

2012.04.24. 07:52

A politika veheti át főszerepet a következő hetekben az európai válságkezelés irányainak meghatározásában: a lehetséges kormányváltás Franciaországban, illetve a biztosra vehető előrehozott választások Hollandiában arra utalnak, hogy visszaszorulóban vannak a költségvetési szigort felvállaló politikai erők, vagyis egyfajta lázadás van kibontakozóban a megszorítások ellen, írja a Napi Gazdaság. Ezzel összefüggésben David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatóhelyettese azt nyilatkozta az CNBC-nek, hogy szervezete nem nyújt újabb hitelt az európai országoknak, amíg nem biztos abban, hogy a kormányok elszántak a válsághoz vezető gazdaságpolitika feladásában.

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport pénzügyminiszterei a hét végén kormányaik nevében összesen 430 milliárd dollár friss forrást ígértek a Valutaalapnak - a végső jóváhagyást a szervezet döntéshozatalának reformjához kötötték. Ebből a pénzből azonban csak azok a régi vagy új kormányok remélhetnek támogatást, amelyek elkötelezik magukat a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést elősegítő változtatások mellett - mondta az igazgatóhelyettes.

Lipton szerint erre az ad biztosítékot, hogy rigorózusan tartani fogják magukat az IMF politikájához, amelynek lényege, hogy csak akkor nyújtanak hitelt egy országnak, ha az elkötelezi magát a gazdasági helyzetét javító intézkedések mellett. Szerintük ugyanis az a kölcsön visszafizetésének biztosítéka. Nehéz ugyan megmondani, milyen változást hozhat egy országban a kormányváltás, ám az igazgatóhelyettes Hollandiában például lényegében folyamatosságot vár a gazdaságpolitikában a kormány bukása ellenére. Úgy látja, hogy a decemberben hivatalba lépett új spanyol vezetés - amely kemény megszorításokról döntött a 2012-es költségvetésben - jó példát mutat.

A kisebbségi konzervatív holland kormány azért veszíti el a hatalmat, mert külső parlamenti támogatója, az Európa-ellenes Geert Wilders pártja megtagadta a megszorítások megszavazását. Andrew Sullivan, a Piper Jaffray befektető cég elemzője szerint ez a példa a szigorúság elleni politikai hullámot indíthat el, mivel immáron számos eset alapján minden politikus láthatja, hogy a reformpolitika támogatása biztosan bukásához vezet - akár választáson, akár a parlamenti többség elvesztésével. Eddig, a korábbi ír, a portugál, a görög, az olasz, a spanyol, a szlovén és szlovák vezetés mondhatott búcsút a hatalomnak.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke és a pénzintézet más vezetői nem osztják az IMF és a washingtoni kormány véleményét, miszerint az európai jegybanknak többet kellene tennie a válság legyűrése érdekében - jelentette a Bloomberg. Az IMF már a hét végi G20-tanácskozás előtt azért lobbizott, hogy tovább mérsékeljék az európai alapkamatot és folytassák a monetáris enyhítést. Eszerint tehát szemben az előbbiekkel, az ECB-től puhítást várnak szigorítás helyett.

Az ECB meghúzott egy vonalat, amelyet láthatóan nem akar átlépni, ezzel igyekszik nyomást gyakorolni az európai kormányokra, hogy hozzák meg a szükséges reformintézkedéseket - állítja Megan Greene, a Roubini Global Economics tanácsadó cég európai ügyekre specializálódott közgazdásza. Ha a piaci nyomás nő, akkor a bank be fog avatkozni - teszi hozzá -, de egyelőre tartják magukat a kijelölt határ mögött.

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter a hét végi G20-találkozón és IMF-közgyűlésen ismét az európai döntéshozókra hárította a felelősséget az adósságválság legyűréséért. Szerinte az ECB-nek és a kormányoknak együtt meg kell találniuk a kreatív, rugalmas intézkedéseket, amelyekkel határozottan támogathatják a reformokat végrehajtó országokat.

Német kollégája, Wolfgang Schäuble azonban - célozva arra, hogy az európai stabilitási alapok forrását összesen 800 milliárd euróra emelték - leszögezte: "teljes meggyőződéssel állíthatjuk a nemzetközi közösségnek, hogy az európaiak teljesítették kötelességüket" bajaik orvoslása érdekében. A japán jegybank elnöke Sirakava Maszaaki egyetértett azzal, hogy az ECB kamatának egy százalék alá csökkentése veszélyes, a hosszú távú kedvezményes hitel (LTRO) keretében kiáramlott óriási, ezermilliárd eurós összeg miatt erősítené az infláció meglódulásának lehetőségét.

Lipton közvetve szintén az európaiak mellé állt, amennyiben felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán az öreg kontinensnek van oka rendet tenni saját háza táján. Az amerikai politikusoknak hamarosan dönteniük kell a költségvetési hiány visszaszorítása szempontjából kulcsfontosságú jövedelemadó-kedvezmények meghosszabbításáról - azaz ezek legalább egy részének visszavonásáról -, Japánban pedig a forgalmi adó megduplázása van napirenden, aminek a szigetország óriási adósságai csökkentésében lehet haszonló szerepe.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.