Megadóztatnánk a szlovák luxuslakásokat

2012.04.30. 15:56
Többletadóval sújtaná a szlovák kormány a 100 ezer eurónál magasabb piaci értékkel rendelkező lakás célú ingatlanokat - adta hírül hétfőn a pozsonyi Pravda. A tervezett intézkedés leginkább az ország nyugati részében és a nagyobb városokban élőket sújthatná, ezekben a régiókban ugyanis jelentősen magasabb az ingatlanok piaci értéke, mint az országos átlag.

Bár az utóbbi négy évben – többek közt a gazdasági válság a szlovákiai ingatlanpiacon is megmutatkozó hatásai miatt – az ingatlanárak szempontjából legdrágább nyugat-szlovákiai régióban 10-15 százalékkal visszaestek az árak, Pozsonyban a lakások átlagos árai még mindig magasabbnak számítanak a környező országok fővárosainak áraihoz képest.

„Pozsonyban új építésű 2 szobás lakást gyakorlatilag nem találni 100 ezer euró alatt, de az átlag ennél mintegy 20 százalékkal drágább. Egy ugyanilyen nagyságú, tehát 50-60 négyzetméter körüli új lakás árai a főváros 30 kilométeres vonzáskörzetében 70 ezer euró körül mozognak” – mondta Durdík Anita ingatlanügynök. Hozzátette: a nem új építésű lakások átlagban 10-30 százalékkal lehetnek olcsóbbak.

Martin Filko, a pénzügyi tárca fő gazdasági szakértője szerint a többletadóhoz kötődő elképzelések azzal számolnak, hogy az ingatlanadó megállapításakor az ingatlan piaci értékéből 100 ezer eurót levonnának, és a többletadót csak a fennmaradó rész után kellene fizetni.

„Ha magas lesz az összeg, amivel az adóalapot csökkenteni lehet, akkor a városok külső kerületeiben lévő 2-3 szobás lakásokat alig fogja érinteni az intézkedés” – véli Filko. A szlovák pénzügyi tárca fő gazdasági szakértője szerint a luxusingatlanokat érintő többletadó szintje eleinte „visszafogottabb” lenne, az ingatlanok piaci árainak pontosabb feltérképezését követően pedig magasabb adókulcsok is megjelenhetnének. A szlovák kormány szerinte az intézkedéstől éves szinten mintegy 150 millió euró többletbevételt remél.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának tavalyi felmérése szerint Szlovákiában a lakosság csaknem 40 százaléka él túlzsúfolt lakhatási körülmények között. Ez több mint kétszerese az európai uniós átlagnak.